Review: Spartan Warrior – Hell To Pay

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι για κάποια σχήματα, ο χρόνος δεν περνάει ποτέ. Σα να συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν στη χρυσή εποχή του rock και του metal, τη δεκαετία του ’80. Οι Spartan Warrior είναι μία από τις μπάντες η οποία, αν και με λίγες κυκλοφορίες, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη NWOBHM.

Η εποχή των 80s χαρακτηρίστηκε από τη δημιουργία πολλών συγκροτημάτων, πολλά από τα οποία δυστυχώς είχαν ζωή λίγων μόνο χρόνων για διάφορους λόγους και οι Spartan Warrior ήταν δυστυχώς μέρος αυτού του κανόνα. Πρόλαβαν ωστόσο να βγάλουν δύο δίσκους οι οποίοι έμειναν στην ιστορία. Ο πρώτος το 1983, Steel and Chains και ο δεύτερος και καλύτερος κατά τη γνώμη μου, ο ομώνυμος (1984), με το into του Assassin να μένει «καρφωμένο» στο μυαλό, ως ορισμός της επικής εισαγωγής σε ένα φοβερό κομμάτι. Το συγκρότημα μετά μπήκε στον πάγο, για να επανέλθει 26(!) χρόνια αργότερα με το Behind Closed Eyes, το οποίο τους επανέφερε στην επιφάνεια. Χρειάστηκε να περάσουν άλλα 8 χρόνια για τη νέα τους κυκλοφορία, Hell to Pay, το οποίο θα είναι στα δισκοπωλεία από τις 24 Φεβρουαρίου μέσω της Pure Steel Records.

Ο δίσκος ξεκινάει με το ομώνυμο κομμάτι, με τον αειθαλή David Wilkinson να αποδεικνύει ότι ωριμάζει όπως το παλιό καλό κρασί. Μπορεί να μην έχει τη φρεσκάδα των 80s, όμως παρά τα προβλήματα υγείας, εξακολουθεί να είναι σε εξαιρετική κατάσταση! Ακολουθεί το Bad Attitude, το πρώτο από τα κομμάτια που μας δίνουν «γεύση» 80s, με τα ψηλά φωνητικά και τις κιθάρες να δένουν αρμονικά σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ήδη φαίνεται η επιρροή από τα μεγάλα συγκροτήματα των 80s (θα αρέσει πολύ σε όσους είναι οπαδοί των Maiden και των Manilla Road) κι αυτό αποδεικνύεται και από το επόμενο κομμάτι με τιτλο Letting Go. Θα μπορούσε κανείς να γράψει για επιρροές και από μεταγενέστερες μπάντες, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους που «δίδαξαν» το ιδίωμα.

Ακολουθεί το κομμάτι-γροθιά “Count of Clowns”, που επιστρέφει στα χρόνια της νιότης όσους έζησαν τα πρώιμα χρόνια του ιδιώματος, με το Neil Wilkinson να δίνει… ρέστα στις κιθάρες. Το “Something To Believe In” που έπεται, αποτελεί τη μπαλάντα του δίσκου. Άρτιο και αυτό, αλλά θα έλεγα ότι υστερεί ελαφρά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Παρ’ όλα αυτά, δείχνει ότι η μπάντα δε… μασάει και δοκιμάζει ό,τι της αρέσει –και πολύ καλά κάνει.

Μετά το διάλειμμα, επιστρέφουμε στη δράση με το “Walls Fall Down”, κλασικό NWOBHM κομμάτι, ενώ στην ίδια γραμμή κινείται και το “Shadowland” που ακολουθεί. Όμως τα προαναφερθέντα αποτελούν απλώς το πρελούδιο για το ΕΠΟΣ “Covered in Lust”, το οποίο μας στέλνει πάνω από 30 χρόνια πίσω. Είναι κομμάτι που έχει γραφτεί στη «βάση» του Assassin. Ασταμάτητο headbanging σε όλη του τη διάρκεια, με το βαρύ μπάσο και τις κιθάρες να δίνουν το ρυθμό. Απίστευτος συνδυασμός μουσικής και φωνητικών. Από τα κομμάτια που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπίσεις τη σήμερον ημέρα. Μακράν το αγαπημένο μου κομμάτι από το δίσκο, όπως θα καταλάβατε.

Ο δίσκος οδεύει προς το τέλος του με το Fallen, στο οποίο προσωπικά μπόρεσα να διακρίνω κάποιες επιρροές από Motorhead στις εναρκτήριες κιθάρες, ίσως λόγω και του πιο γρήγορου ρυθμού του κομματιού. Είναι ωστόσο και αυτό ένα καθαρόαιμο old school κομμάτι, όπως και το In Memorium, με το οποίο κλείνει ο δίσκος.

Μπορεί οι Spartan Warrior να μη βγάζουν δίσκους συχνά, ωστόσο όποτε το κάνουν, οι δουλειές τους είναι πολύ προσεγμένες. Το κύριο χαρακτηριστικό του Hell To Pay όπως προανέφερα είναι ότι κρατάει την ατμόσφαιρα των 80s καλά κλεισμένη στο δίσκο και εκπέμπει από την αρχή έως το τέλος νοσταλγία. Μια κυκλοφορία που οι οπαδοί του «παραδοσιακού» NWOBHM αξίζει να ακούσουν.

8.5/10

Facebook: https://www.facebook.com/spartanwarriorofficial/

Official Merch: http://www.spartanwarrior.bigcartel.com/

Δισκογραφική: https://www.facebook.com/puresteelrecords/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s