Review: Midnight Force – Dunsinane

Πολλές φορές, για να βρει κανείς καλή και ποιοτική μουσική, πρέπει να ψάξει αρκετά. Το διαδίκτυο προσφέρει πρόσβαση σε μια τεράστια γκάμα μουσικών επιλογών, αλλά από την άλλη αυτό κάνει ακόμα πιο δύσκολο την εύρεση κρυμμένων «διαμαντιών». Ένα από αυτά είναι οι Midnight Force, στην περίπτωση των οποίων το έργο μου είναι πιο εύκολο, αφού εδράζονται στη Γλασκώβη και τους έχω ακούσει αρκετά. Μετά από το ΕΡ “Restless Blade”, η μπάντα είναι έτοιμη πλέον να κυκλοφορήσει το πρώτο της ολοκληρωμένο άλμπουμ “Dunsinane”.

Αρκεί ένα σύντομο άκουσμα για να καταλάβει κανείς τις επιρροές της μπάντας. Από το πρώτο κιόλας κομμάτι (Killer), τα φωνητικά του John Gunn δίνουν το ρυθμό (σαφείς επιρροές από Judas Priest), ενώ οι κιθάρες του Ansgar Burke, συνδυασμένες με το μπάσο του Brenden Crow και τα τύμπανα του Pete Werninck συμπληρώνουν το σκηνικό της NWOBHM επιρροής. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι από τα ολοκαίνουρια κομμάτια του δίσκου, καθώς το επόμενο (Scarlet Citadel), είχε ήδη κυκλοφορήσει από τη μπάντα σε μορφή single λίγους μήνες πριν. Ήδη ωστόσο ο ακροατής μπαίνει (αν δεν το έχει ήδη εμπεδώσει) σε κλίμα… μεσαιωνικής εποχής, με το concept από μάχες, ιππότες και βασιλειάδες να έχει και συνέχεια…

Βασιλειάδες είπαμε και έρχεται το Down With the King να το επιβεβαιώσει. Ένας ύμνος των ιπποτών, μας ταξιδεύει με το μοναδικό του επικό ύφος. Δεν πιστεύω να κουραστήκατε, γιατί ακολουθεί… κυνήγι μαγισσών, με το Witchfinder (κι αυτό μέρος του Scarlet Citadel), να αποτελεί σημείο αναφοράς στο άλμπουμ με το «βαρύ» του ύφος και τα ψηλά φωνητικά του John. Αν νομίζετε ότι οι εκπλήξεις σταματούν εκεί, ας κάνουμε ένα άλμα πίσω στο χρόνο και στη μάχη της Αλεζία. Ναι, το μέρος που οι Γαλάτες (ακόμα κι αυτοί του Αστερίξ) δε θέλουν ούτε να θυμούνται και το οποίο αποτέλεσε τη συντριπτικότερη νίκη του Ιουλίου Καίσαρα στους Γαλατικούς πολέμους. Το Alesia Falls εκτός από εξαιρετικό κομμάτι, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί κι ένα θρήνο για το τελευταίο προπύργιο της οργανωμένης αντίστασης των Γαλατών έναντι των Ρωμαίων.

Beware of Crystal Talon! Ξαφνικά το κλίμα αλλάζει και γίνεται ακόμα πιο ατμοσφαιρικό, και το Restless Blade ξαναζωντανεύει μέσω του Crystal Talon, αφού είναι και το μοναδικό κομμάτι από την πρώτη κυκλοφορία της μπάντας. Ένα γνήσιο επικό κομμάτι, το οποίο προσωπικά μου θύμισε και λίγο από Manowar. Το Warlord Eternal που ακολουθεί φέρνει περισσότερο σε Judas Priest και χαρακτηρίζεται και αυτό από τον ίδιο επικό ρυθμό και αναφέρεται και αυτό σε μάχες, ωστόσο δε θα μπορούσε κανείς να φανταστεί καλύτερο κλείσιμο από το ομώνυμο κομμάτι. Το Dunsinane, εκτός από το μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του δίσκου, είναι και το πιο όμορφο από άποψης μελωδίας και μουσικών συνδυασμών. Το δε περιεχόμενό του αναφέρεται σε μία μάχη που συνέβη το 1054 στα Highlands της Σκωτίας, η οποία μάλιστα αναφέρεται και στο βιβλίο του Shakespeare “Macbeth”. Το πιο χαρακτηριστικό και ίσως ομορφότερο σημείο του κομματιού είναι η χρήση φλογέρας, που το ανεβάζει σε άλλα επίπεδα.

Κάποιες μπάντες μπορεί να μην είναι mainstream, ωστόσο κρύβουν μουσικούς θησαυρούς που θα ζήλευαν πολλοί. Οι Midnight Force, πέρα από αξιολογότατη προσπάθεια, εκπέμπουν ένα αίσθημα γνησιότητας και νοσταλγίας που δύσκολα συναντάται τη σήμερον ημέρα, όπου κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση. Το Σάββατο 24 του μήνα το άλμπουμ θα παρουσιαστεί και επίσημα κι ελπίζω να είμαι κι εγώ εκεί για να σας μεταφέρω την ατμόσφαιρα. Μέχρι τότε, πάρτε την πανοπλία σας κι ετοιμαστείτε για εκστρατεία… to Dunsinane!

 

8/10

 

Facebook: https://www.facebook.com/midnightforceUK/

Bandcamp: https://midnightforce.bandcamp.com/

 

Band Members:

John Gunn- Vocals, (Keys)
Ansgar Burke- Guitars, Backing Vocals, (Keys)
Brenden Crow- Bass, Backing Vocals, (Guitars), (Keys)
Pete Werninck- Drums, Backing Vocals, (Keys)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s