Review: Macabre Omen – Gods of War – At War

Η ελληνική underground σκηνή συνεχίζει ακάθεκτη την παραγωγή σπουδαίων δίσκων, οι οποίοι πολλές φορές δεν έχουν την προβολή που πρέπει. Το “Gods of War – At War” είναι ένας από αυτούς τους δίσκους, τον οποίο ανακάλυψα εντελώς τυχαία από ένα ποστ στο γκρουπ του Facebook σχετικά με Black, Thrash και Death στο οποίο συμμετέχω τελευταία.

Ο δίσκος είναι παραγωγής 2015 και το εντυπωσιακό είναι ότι είναι one man project, με τον Αλέξανδρο να οργανώνει τα πάντα. Το πρώτο κομμάτι είναι το “I see the sea”, το οποίο μας βάζει γρήγορα στο concept του άλμπουμ. Ένα άλμπουμ το οποίο «μυρίζει» αρχαία Ελλάδα, θάλασσα και μουσική, μήνυμα που ερμηνεύεται μέσα από το μέταλλο του epic σφυρηλατημένο μέσα από τα black φωνητικά, τα γρήγορα τύμπανα και τις κιθάρες. Ακολουθεί το ομώνυμο κομμάτι, το οποίο κινείται στις ίδιες γραμμές, με την πρώτη παρουσία των συμφωνικών φωνητικών στο ρεφραίν να κάνει τη διαφορά. Προσωπικά, άκουσα κάποιες επιρροές από Bathory, αλλά και Kawir.

Το επόμενο κομμάτι με τίτλο Man of 300 Voices μου θύμισε ένα από τα αγαπημένα μου μελωδικά death κομμάτια, το Ishtar από τους Nightfall, με περισσότερη αρχαιοελληνική απόχρωση όμως. Ο λόγος είναι ότι η εισαγωγή του είναι το ίδιο μελωδική, μεταφέροντας τον ακροατή σε άλλο σημείο του χωροχρόνου. Όσο προχωράει, ο δίσκος ιντριγκάρει τον ακροατή να τον εξερευνήσει όλο και περισσότερο. Συνεχίζουμε στο Hellenes Do Not Fight Like Heroes, Heroes Fight Like Hellenes, τίτλος φανερά εμπνευσμένος από τη φράση του Ουίνστον Τσόρτσιλ στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις πολεμικές κραυγές και τα πλήκτρα να δίνουν ξεχωριστό τόνο.

Και φτάνουμε στο From Son to Father. Μακράν το αγαπημένο μου από το δίσκο και κατά τη γνώμη μου ένα από τα καλύτερα ατμοσφαιρικά black κομμάτια των τελευταίων ετών. Πέραν του γεγονότος ότι έχουμε περάσει στο πιο «επικό» κομμάτι του δίσκου, με τα καθαρά φωνητικά να παίρνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, το συγκεκριμένο κομμάτι έχει μία απίστευτη εξέλιξη, η οποία κορυφώνεται με την απαγγελία προς το τέλος. Είναι από τις ελάχιστες φορές που έχω νιώσει συγκίνηση ακούγοντας κάτι τέτοιο. Κι αν δεν το έχετε ακούσει, παρακαλώ κάντε το άμεσα χρησιμοποιώντας το λινκ εδώ.

Η προηγούμενη παράγραφος αφιερώθηκε σε ένα μόνο κομμάτι και ήταν αναγκαία για να δείξει το τι αποτέλεσμα μπορεί να βγει όταν μια μπάντα έχει έμπνευση αληθινή και όχι σικέ. Το Rhodian Pride που έπεται, τιμά την καταγωγή του δημιουργού του άλμπουμ, ταξιδεύοντάς μας πίσω στο χρόνο στην αρχαία Ιαλυσό και στην Ακρόπολη της Ρόδου, όπου δέσποζε ο ναός του Απόλλωνα. Τέλος, δε θα μπορούσε να υπάρξει πιο επικός αποχαιρετισμός από δύο ωδές στον Αλέξανδρο, ο οποίος κάνει τον απολογισμό της σύντομης ζωής του, βγάζοντας έναν επικό αποχαιρετισμό προς τον πατέρα του λίγο πριν ξεψυχήσει.

Λίγοι δίσκοι μπορούν να βγάζουν τόσο συναίσθημα και να έχουν τέτοια επιρροή στο ιδίωμα όσο το Gods of War – At War. Το άλμπουμ είναι χωρίς πολλά λόγια ένα μουσικό διαμάντι, το οποίο πρέπει να ακούσετε, ασχέτως αν σας αρέσει ή όχι το ατμοσφαιρικό black.

 

 

9/10

 

Facebook: https://www.facebook.com/macabreomen.rhodes/

Bandcamp: https://macabreomen.bandcamp.com/

 

Track list:

 1. I See, The Sea!
 2. Gods Of War – At War
 3. Man Of 300 Voices
 4. Hellenes Do Not Fight Like Heroes, Heroes Fight Like Hellenes
 5. From Son To Father
 6. Rhodian Pride, Lindian Might
 7. Alexandros – Ode A
 8. Alexandros – Ode B

 

Mini Bio:

Οι Macabre Omen δημιουργήθηκαν στη Ρόδο το 1994 από τον Αλέξανδρο και τον Mournful. Εξέδωσαν το πρώτο τους demo την ίδια χρονιά και το δεύτερο ένα χρόνο αργότερα. Το 1998 και αφού ο Αλέξανδρος μετακόμισε στο Λονδίνο, έγιναν one man project, εκδίδοντας ένα split 7’’ το 1999. Το 2004 και αφού οι Ιταλοί Gionata Potenti στα τύμπανα και Claudio Alcara στην ακουστική κιθάρα μπήκαν στη μπάντα, εξέδωσαν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά (The Ancient Returns), σχεδόν 11 χρόνια από τη δημιουργία τους. Το 2013 o Tom Vallely μπήκε στα τύμπανα, με πρώτο αποτέλεσμα το Gods of War – At War το 2015.

 

Releases:

 1. Secrets of the Moonlight – Demo – 1994
 2. Before Darkness… – Demo – 1995
 3. Olympus – Demo – 1996
 4. Macabre Omen / Godblood – Split – 1997
 5. The Past, Is the Future, of the Present / Battlefield Genesis – Split – 1999
 6. None Shall Escape the Wrath – Split – 2000
 7. Macabre Omen / Ad Inferos – Split – 2001
 8. The Ancient Returns – Full-length – 2005
 9. Two Years Standing Proud in Valhalla… – Split – 2006
 10. Three Years Standing Proud in Valhalla… – Split – 2007
 11. Gods of War – At War – Full-length – 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s