Review: Rhodium – Scream Into the Void

Είδος: Progressive/Power metal

Χώρα: Ελλάδα

 

Μία ακόμα κυκλοφορία στο χώρο του ελληνικού progressive/power metal μας έρχεται από τους Αθηναίους Rhodium, οι οποίοι ένα χρόνο μετά τη δημιουργία τους μας δίνουν την πρώτη τους ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο Scream Into the Void.

Εξ’ αρχής το άλμπουμ δίνει το στίγμα της μπάντας, η οποία κινείται στις παραδοσιακές ρίζες του μέταλ, με τις κιθάρες να είναι επίσης χαρακτηριστικές. Μετά από την εισαγωγή, ακολουθεί το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου που για μένα είναι και το highlight της κυκλοφορίας, τόσο από άποψη μουσικής όσο και από άποψη νοήματος. Το Scream Into the Void είναι μία κραυγή απελπισίας και αγωνίας, ένα κομμάτι που βάζει τον ακροατή στο στιχουργικό concept του δίσκου που δεν είναι άλλο από την πεμπτουσία της ίδιας της μουσικής, δηλαδή τη χρήση της για την έκφραση των ψυχικών συναισθημάτων.

Επόμενο κομμάτι είναι το Unjust Slaughter. Εάν το Scream Into the Void δε σας κέντρισε αρκετά το ενδιαφέρον, πιστεύω ότι αυτό θα το κάνει. Οι μουσικές του γραμμές είναι παρόμοιες με του Scream Into the Void, ωστόσο το θέμα του είναι η Σταύρωση. Εδώ η μπάντα προσπαθεί να σκιαγραφήσει τα συναισθήματα που δημιουργεί στον πιστό η θυσία του Θεανθρώπου. Το καταφέρνει, χρησιμοποιώντας μάλιστα μία χαρακτηριστική περικοπή του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου παραφρασμένη για την περίσταση (ἐγώ εἰμι ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωή).

Έπεται το Fall που είναι μία διήγηση της άλωσης και λεηλασίας της Κωνσταντινούπολης από τους κατακτητές. Στο συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί ο ακροατής να διακρίνει αρκετά επιρροές τόσο από Judas Priest όσο και από Grave Digger, με τις δυνατές κιθάρες να είναι χαρακτηριστικές. Ακολουθεί το Tower of Despair, που μας επαναφέρει στις αναζητήσεις της μπάντας και μέσω έντονων επιρροών από Maiden μας διηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου χαμένου στις σκέψεις, που προσπαθεί να βρει νόημα στη μιζέρια της καθημερινότητας. Ένα κομμάτι που περιγράφει το σύγχρονο άνθρωπο και τη μοναξιά του μέσα στο πλήθος. Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το Flaming Sorrow, το οποίο όμως αναφέρεται περισσότερο στις συνέπειες από μία ερωτική απογοήτευση. Το Lucid dream έχει έναν πιο επικό τόνο και λίγο περισσότερο το μελωδικό στοιχείο. Προσωπικά μου θύμισε λίγο από Manowar στην αρχή του για να συνεχίσει με επιρροές από Judas Priest στη συνέχεια. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του, αναφέρεται στην αναγέννηση του ανθρώπου μέσω της αυτοκάθαρσης.

Έπεται το Memory of Light, το οποίο κινείται σε πιο παραδοσιακά power μονοπάτια (προσωπικά άκουσα επιρροές από πολύ old school power, που θυμίζουν αρκετά και Battleroar από τις πιο σύγχρονες μπάντες), στιχουργικά όμως κινείται αντίστροφα από το Scream Into the Void: το προηγούμενο κομμάτι αναφέρει τις προσπάθειες να κρατηθεί κάποιος στη ζωή, ενώ το Memory of Light μιλάει για τις τελευταίες στιγμές ενός θανατοποινίτη, ο οποίος ψάχνεται μέσα του και ανακαλύπτει τον αληθινό Θεό, λίγο πριν αφήσει αυτόν τον κόσμο. Τα κομμάτια με τα οποία κλείνει ο δίσκος, Enter Nowhere και Love Spell, έχουν αρκετές ομοιότητες, θα μπορούσε όμως να πει κανείς ότι το ένα αλληλοσυμπληρώνει το άλλο από θέμα νοήματος: το πρώτο μιλάει για τη σύνθλιψη που παθαίνει κανείς από τον πόνο και το δεύτερο για την αγάπη που αποτελεί τη λύση στα προβλήματα.

Γενικά, ο δίσκος σέβεται τις ρίζες του μέταλ και τις αναδεικνύει μέσα από τη μοναδική ματιά των Rhodium, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να υπάρξουν επιτυχημένοι συνδυασμοί μουσικής και νοήματος, χωρίς υπερβολές.

 

7.5/10

 

Tracklist

  1. Detour to Insanity
  2. Scream into the void
  3. Unjust Slaughter
  4. The Fall
  5. Tower of Despair
  6. Flaming Sorrow
  7. Lucid Dream
  8. A Memory of Light
  9. Enter Nowhere
  10. Lovespell

 

Band Members

Billy Vass – Vocals
Loukas Wolv – Guitars
George Theofilas – Guitars
Alex Kolettis – Bass
Dimitris Spirakis – Drums

 

Mini Bio

Οι Rhodium είναι μία progressive/power metal μπάντα από την Αθήνα, που δημιουργήθηκε το 2017 από τον Loukas Wolv. Στόχος τους είναι να αναδείξουν τη μουσική και στιχουργική τους δουλειά μέσα από τη φωνή του frontman Billy Vass (Terra Incωgnita) και τις δυνατές κιθάρες του Loukas Wolv. Το Scream Into the Void είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s