Συνέντευξη: Moonshade: “Χωρίς χημεία, δεν πας πουθενά!”

Μετά την πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία με τίτλο Sun Dethroned, ο Pedro και ο Nuno από τους Πορτογάλους Moonshade έδωσαν συνέντευξη στο Play This Loud, ενόψει των δύο συναυλιών τους το Δεκέμβριο και της περιοδείας μέσα στο 2019. Πρόκειται για μπάντα που είναι εντελώς αυτοδημιούργητη και στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις και μόνο, πράγμα σημαντικό. Κρατάμε τις συμβουλές που έδωσαν στις νέες μπάντες για τη χημεία και πάνω απ’ όλα την αγάπη για τη μουσική.

 

-Κατ’ αρχήν, πείτε μας τον κύριο λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε η μπάντα.

(Pedro) Βασικά η ιστορία πάει ως εξής: Ήμουν σε μία άλλη μπάντα με την οποία παίζαμε ροκ, ένα συνδυασμό με nu metal και άλλα μελωδικά στοιχεία. Ήταν ένας περίεργος συνδυασμός, αλλά ενδιαφέρων. Άρχισα λοιπόν να συνθέτω κάποια λίγο πιο heavy κομμάτια κι άρχισα να σκέφτομαι ότι δεν έχω κάποιον τρόπο να παίξω τα κομμάτια αυτά με τη μπάντα που είμαι, οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσω κάτι καινούριο.

Έτσι λοιπόν ρώτησα τον ντράμερ της μπάντας αν θα ήθελε να με ακολουθήσει και να βρούμε νέους μουσικούς για τους Moonshade. Έτσι βρήκαμε τον Dinis που ήταν ο πρώτος μας κιθαρίστας και τον Ricardo, ο οποίος είναι επίσης εκ των ιδρυτικών μελών της μπάντας. Το κίνητρο ήταν να παίξουμε ένα διαφορετικό τύπο τραγουδιών σε ένα διαφορετικό σχήμα. Είχα μόλις τελειώσει τη σύνθεση του πρώτου μας ΕΡ (The Path of Redemption). Υπήρχαν κι άλλα μέλη τότε στη μπάντα κι ένας μπασίστας που δεν τον θυμάμαι (γέλια)

 

-Οπότε καταλαβαίνω ότι έχουν έρθει και φύγει αρκετά μέλη στη μπάντα

(Pedro) Ειδικά μπασίστες και δεν ξέρω γιατί (γέλια).

 

-Ναι, γενικά οι μπασίστες έχουν περίεργη φήμη.

(Pedro) Οι μπασίστες και οι ντράμερς. Αλλά τους ντράμερς τους κρατάμε γιατί τους χρειαζόμαστε!

 

-Όμως το μπάσο είναι σημαντικό!

(Nuno) Το πιο σημαντικό πιστεύω! (γέλια)

 

-Πόσον καιρό υπάρχει η μπάντα με την υπάρχουσα μορφή της;

(Pedro)Όχι πολύ καιρό. Σχεδόν ένα χρόνο. Ήμαστε 6 μέλη στα μέσα του 2015 και για 2 χρόνια. Ήταν η μεγαλύτερη περίοδος χωρίς αλλαγές. Από τότε που έφυγε ο Afonso είμαστε στο ψάξιμο. Ο Nuno παίζει και μπάσο και πλήκτρα, οπότε ευτυχώς έχουμε μία κάλυψη σε αυτό.

 

-Πώς τα συνδυάζεις και τα δύο; Γιατί μπάσο και πλήκτρα είναι δύο αρκετά διαφορετικά πράγματα.

(Nuno) Ναι είναι, αλλά στην αρχή έπαιζα κιθάρα, στη συνέχεια μπάσο το οποίο είναι και αυτό που θέλω να παίζω, αλλά όταν οι Μoonshade με προσκάλεσαν σε κάποιες συναυλίες, τους άρεσε η ιδέα να βάλουν κάποιον που να παίζει πλήκτρα στη μπάντα. Άκουγα αρκετές μπάντες με πλήκτρα. Οι Nightwish είναι η κύρια έμπνευσή μου.

Όταν μαθαίνεις μουσική, μαθαίνεις τα βασικά από πολλά όργανα.

(Pedro) οι περισσότεροι από εμάς παίζουμε διαφορετικά όργανα εκτός από τον Sandro που παίζει ντραμς.

 

-Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με τη θεματολογία των στίχων. Ποιο είναι το κύριο θέμα των στίχων;

(Nuno) Για το συγκεκριμένο άλμπουμ είναι εύκολη η απάντηση γιατί είναι concept album. Ο Ricardo είχε μία ιστορία στο μυαλό του και πάνω σε αυτήν έγραψε τους στίχους. Το άλμπουμ έχει δύο πλευρές. Τον πιο σκοτεινό φόβο που είναι η θεότητα του Τίποτα, που είναι και το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ και το δεύτερο κομμάτι που είναι το πιο «ήρεμο» και λέγεται Lenore (το τρίτο κομμάτι του άλμπουμ).

(Pedro)Είναι κάτι σαν Ying και Yang. Κάποιος χάνει την καλή του πλευρά και μένει μόνο με τη σκοτεινή του πλευρά και μένει απομονωμένος. Σα φαύλος κύκλος συναισθημάτων.

(Nuno)Είναι σα να γράφεις για συναισθήματα. Όπως έλεγε ο Mustaine, όταν γράφεις για κάποιο γεγονός ξέρεις λεπτομέρειες, το πότε και το πώς έγινε. Όταν γράφεις για συναισθήματα, δεν υπάρχουν ημερομηνίες. Είναι κάτι διαρκές.

 

-Το άλμπουμ έχει ένα χαρακτήρα αρκετά καταθλιπτικό. Θα λέγατε ότι η παρούσα κατάσταση στη Μεσόγειο συνεισφέρει σε αυτήν τη στροφή σε καταθλιπτικούς στίχους, θεματολογία κλπ;

(Pedro) Για να είμαι ειλικρινής δε μπορώ να απαντήσω γιατί η ιστορία γράφτηκε από τον Ricardo, αλλά σίγουρα έχει να κάνει με το metal και την αλληλεπίδρασή του με την κοινωνία. Υπό αυτήν την έννοια θα μπορούσε να έχει σχέση.

(Nuno) Δε νομίζω ότι είμαστε καταθλιπτικοί. Αλλά νομίζω ότι η ιστορία που έγραψε οδηγεί σε αυτό, οπότε οι στίχοι είναι όντως καταθλιπτικοί.

 

-Ένας από τους λόγους που μου άρεσε το άλμπουμ ήταν ο μελωδικός του χαρακτήρας. Αν όμως θα μπορούσατε να ορίσετε το μουσικό είδος που παίζετε αυτή τη στιγμή, ποιο θα ήταν αυτό;

(Pedro) Θα έλεγα death metal με αρκετά μελωδικά στοιχεία. Προσπαθούμε όμως να βγούμε έξω από αυτό το κουτί γιατί προσπαθούμε να φέρουμε κι άλλα στοιχεία από άλλα είδη του ιδιώματος.

(Nuno) Είναι σα να σκεφτόμαστε melodic death, αλλά παίζουμε αυτό που μας αρέσει.

(Pedro) Ίσως το επόμενο άλμπουμ να είναι εντελώς διαφορετικό γιατί ποτέ δε σκεφτόμαστε ότι πρέπει να είμαστε στα στενά όρια ενός μουσικού είδους.

(Nuno) Σε κάθε περίπτωση, όλα έχουν να κάνουν με το μέταλ. Όταν παίζουμε, σκεφτόμαστε κάθε φορά διαφορετικά.

 

-Σωστό αυτό, γιατί πολλές φορές οι «νόρμες» έχουν καταστρέψει αρκετές μπάντες.

(Nuno) και υπάρχει υπερβολικά πολύ metal παγκοσμίως!

 

-Μπορείτε να δώσετε μερικές λεπτομέρειες για την παραγωγή;

(Pedro) Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έγινε στο στούντιο του σπιτιού μου, όπου βρισκόμαστε τώρα! Είχα την τύχη να έχω σπίτι στο οποίο μετέτρεψα κάποια δωμάτια σε στούντιο για να κάνω το χόμπι μου. Η γυναίκα μου κόντεψε να με σκοτώσει, αλλά… τι να κάνεις! Αυτή ήταν η συμφωνία! Σχεδόν όλα ηχογραφήθηκαν εδώ, εκτός από μεγάλο μέρος των φωνητικών που ηχογραφήθηκαν στο στούντιο που έχει στο σπίτι του ο Afonso. Η παραγωγή λοιπόν μοιράστηκε μεταξύ εμένα και εκείνου κι εγώ έκανα το μεγαλύτερο μέρος της ηχητικής επεξεργασίας και εκείνος το μιξάρισε μετά. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό πιστεύω.

(Nuno) Είναι πολύ δύσκολο για μία μπάντα να βγάλει ένα ποιοτικό άλμπουμ και σήμερα όλος ο κόσμος θέλει να ακούει μόνο «ποιότητα». Δεν τους νοιάζει αν έχεις λεφτά ή όχι. Αυτό θέλουν μόνο.

(Pedro) Γι’ αυτό και πήρε τόσον καιρό να βγει το άλμπουμ!

 

-Η καλή παραγωγή στις μέρες μας είναι όντως ένα θέμα.

(Pedro) Βέβαια. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεις κάτι καλό γιατί είναι πολύ εύκολο να βγάλεις μουσική, αλλά οι «πελάτες» είναι πολύ εύκολο να το αγνοήσουν. Στο παρελθόν αυτό δε συνέβαινε, γιατί η μουσική ήταν πιο περιορισμένη, αλλά τώρα έχουν αλλάξει τα πράγματα.

 

-Τώρα με την τεχνολογία έχουν αλλάξει τα πάντα.

(Nuno) Όλα πλέον γίνονται στον υπολογιστή. Κανείς δεν παίζει πια τα μουσικά όργανα!

 

-Και φτάνεις στο σημείο να ακούς τη ζωντανή εκτέλεση ενός κομματιού και είναι τόσο πολύ διαφορετικό από το στούντιο…

(Nuno) Μία μπάντα είναι καλή αν είναι καλή στο live!

 

-Μιλώντας γι’ αυτό, έχετε κανονίσει κάποιες συναυλίες;

Ναι, έχουμε δύο συναυλίες (σ.σ. στις 15 και στις 22 Δεκεμβρίου σε Οπόρτο και Λισαβόνα) κι ελπίζουμε να κάνουμε ένα τουρ το 2019, ωστόσο μένει να τακτοποιήσουμε κάποιες λεπτομέρειες γιατί όλοι μας έχουμε τις δουλειές μας και δεν είναι εύκολο.

 

-Αυτό ήθελα να ρωτήσω. Δεν υπάρχουν καθόλου χορηγοί, σωστά;

(Pedro)Καθόλου. Οι μπάντες τα πληρώνουν όλα. Κι ακόμα και για τις μεγάλες μπάντες, οι σπόνσορές τους είναι οι μικρότερες!

(Nuno) Είχαμε κάποιες προσκλήσεις για περιοδείες στην Ευρώπη, αλλά οικονομικά δεν ήταν καθόλου ελκυστικές. Εξετάζουμε τις προτάσεις και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη πρόταση.

 

-Για όσον καιρό είναι η μπάντα μαζί, πόσο πιστεύετε ότι έχει εξελιχθεί η μουσική σας;

(Pedro) Σε κάθε μας κυκλοφορία θεωρώ ότι εξελισσόμαστε, έστω και λίγο. Από το πρώτο στο δεύτερο ΕΡ είχαμε μεγάλη διαφορά στον ήχο, την παραγωγή και τη σύνθεση. Το ίδιο και στο τρίτο. Κι επειδή τα είχαμε ηχογραφήσει πάλι εμείς, βλέπουμε μεγάλη διαφορά σε σχέση με τώρα.

(Nuno) Θεωρώ ότι ωριμάζουμε μουσικά. Στην παραγωγή έχουμε σαφώς ωριμάσει, όπως και στο στυλ που είναι διαφορετικό.

(Pedro) Η μουσική είναι τέχνη και η τέχνη είναι πολύ υποκειμενική.

 

-Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση για τη μπάντα;

(Pedro) Έχουμε κάτι σαν κατάρα που μας κυνηγάει. Κάθε φορά κάτι συμβαίνει και τίποτα δεν πηγαίνει βάσει σχεδίου. Πάντα κάποιος χαλάει τα σχέδια κι αυτό είναι απαίσιο.

(Nuno) Χρειάστηκε πολλή υπομονή. Το εύκολο ήταν να γράψουμε τραγούδια. Υποτίθεται ότι αυτό θα ήταν το πιο δύσκολο, αλλά είχαμε να ασχοληθούμε με τόσα πράγματα…

(Pedro) Είχε να κάνει με τη συνέχεια των πραγμάτων. Τώρα έχουμε στη μπάντα ανθρώπους που έχουν τη μπάντα σαν πρώτη προτεραιότητα. Πριν από αυτό είχαμε μέλη που δεν ήταν αρκετά αφοσιωμένα. Έπρεπε να τους παρακαλέσουμε ακόμα και για να έρθουν στις πρόβες! Γενικά χάνουμε πολλά μέλη και κάθε φορά που χάνεις κάποιον είναι δύσκολο να βρεις ένα νέο μέλος και να τον κάνεις να νιώσει μέλος της μπάντας. Ευτυχώς από το 2015 έχουμε λίγο πολύ την ίδια μορφή, οπότε καταφέραμε να βγάλουμε και το άλμπουμ κι ελπίζουμε να μπορέσουμε να βγάλουμε άλλο ένα στα επόμενα 2-3 χρόνια. Οπότε αυτή είναι η κύρια δυσκολία.

 

– Αυτό εξηγεί και το λόγο που το Sun Dethroned είναι το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ της μπάντας από την ίδρυσή της το 2010.

(Pedro) Ακριβώς. Χάσαμε κιθαρίστες και μπασίστες για διάφορους λόγους. Με τον Dinis για παράδειγμα είχαμε πολύ καλή μουσική χημεία αλλά έπρεπε να φύγει για λόγους δουλειάς και ήταν δύσκολο να αναπληρώσουμε το κενό του. Ευτυχώς το καταφέραμε.

(Nuno) Με τόσες αλλαγές είναι λογικό. Το τωρινό lineup είναι ίσως το καλύτερο που είχαμε.

 

-Το καλό είναι ότι παίρνετε αρκετή εμπειρία από όλην αυτήν τη διαδικασία.

(Nuno) Σίγουρα μάθαμε αρκετά για πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε!

(Pedro) Μάθαμε τι πρέπει να αποφύγουμε. Αυτό είναι το θέμα. Όταν πρέπει να τα κάνεις όλα μόνος σου και δεν έχεις κεφάλαια για να επενδύσεις στο άλμπουμ, κάνει πράγματα χωρίς πολλές φορές να ξέρεις για ποιο λόγο τα κάνεις. Άλλες φορές δίνεις δουλειές σε contractors που είναι φθηνοί και τελικά καταλήγεις με περισσότερα προβλήματα.

 

-Και μια τελευταία ερώτηση: Τι συμβουλή θα δίνατε σε όσους θέλουν να φτιάξουν τη δική τους μπάντα;

(Pedro) Κατ’ αρχήν, να στοχεύετε για το καλύτερο με τα μέσα που έχετε. Και να το κάνετε για τη δική σας ευχαρίστηση και μόνο. Ακόμα κι αν δεν αρέσει σε κανέναν άλλον, τουλάχιστον θα είστε εσείς ικανοποιημένοι. Κι επίσης, αν δε συνδεθείτε με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας, δε θα δουλέψει. Ακόμα κι αν είναι οι καλύτεροι στον κόσμο.

(Nuno) Η μουσική είναι πάνω απ’ όλα. Το θέμα της χημείας είναι το σημαντικότερο. Αν δεν κολλήσετε, αφήστε το. Και κυρίως, κάντε το για τον εαυτό σας. Και να ξέρετε ότι δε θα βγάλετε λεφτά!

 

-Όντως αυτές οι εποχές έχουν φύγει καιρό τώρα.

(Pedro) Ακριβώς. Είχαμε ένα μπασίστα που έφυγε από τη μπάντα γιατί μετά από 4-5 πρόβες συνειδητοποίησε ότι δε θα βγάλει λεφτά!

 

-Θα θέλατε να συμπληρώσετε κάτι άλλο;

(Nuno) Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Titan Forged που μας βοήθησε στην παραγωγή του άλμπουμ, όπως και τους Afonso και Joel που συνεργάστηκαν μαζί μας και που έφτιαξαν και το lyric video. Όπως επίσης και την Art Gates που προώθησε το άλμπουμ. Ευχαριστούμε και σένα!

 

Lyric Video: https://www.youtube.com/watch?v=q9Di5uhrf1A

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/moonshadeofficial/

 

One thought on “Συνέντευξη: Moonshade: “Χωρίς χημεία, δεν πας πουθενά!”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s