Review: Ambrotos – Cosmic Annulus

Είδος: Black Metal

 

Χώρα: Ελλάδα

 

Λίγο καιρό μετά το πρώτο (και ομώνυμο) EP τους, οι Ambrotos επιστρέφουν με το Cosmic Annulus, νέο EP το οποίο αποτελείται από τρία νέα κομμάτια συνολικής διάρκειας 20 λεπτών.

Στο review του «Άμβροτος», είχαμε αναλύσει το μήνυμα που θέλει να περάσει η μπάντα μέσα από τους black metal στίχους. Οι Ambrotos ασχολούνται με τα διδάγματα των προσωκρατικών φιλοσόφων και σε αυτήν την κυκλοφορία εστιάζουν στον Ηράκλειτο, τον Εμπεδοκλή και τον Αναξαγόρα.

Στιχουργικά, το ΕΡ έχει γραφτεί από την αρχή έως το τέλος στα ελληνικά, «εγκαταλείποντας» έτσι εντελώς τον αγγλικό στίχο που είχε εν μέρει υιοθετήσει στο «Άμβροτος». Το πρώτο κομμάτι είναι αφιερωμένο στον Ηράκλειτο και στο έργο του «Περί φύσεως» και φυσικά διόλου τυχαία ξεκινάει με το «Μολονότι τούτος ο λόγος…» και συνεχίζει με δύο παραγράφους από τη μετάφραση του Γ. Σεφέρη. Χωρίς να γνωρίζω το σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου φιλοσόφου, δε θεωρώ τυχαίο το ότι στην αρχαιότητα του είχαν δώσει το προσωνύμιο «σκοτεινός» λόγω της πολυπλοκότητας του λόγου που εξέφερε στα έργα του. Το δε κλείσιμο με το «ήθος ανθρώπω δαίμωνα» (μτφ. ο κάθε άνθρωπος είναι η μοίρα του) βάζει τον ακροατή σε αρκετή σκέψη (κι ενδεχομένως στο να ψάξει να διαβάσει το έργο…).

Συνεχίζουμε με τον «κοσμικό κύκλο» του Εμπεδοκλή, που αποτελεί και το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ (Cosmic Annulus). Ουδόλως τυχαία η επιλογή και αυτού του φιλοσόφου (και ιερέα και ιατρού…) καθώς παρουσιάζει ενδιαφέρον η κοσμοθεωρία του για το πώς χωρίζονται όλα σε φωτιά, αέρα, νερό και γη και τις κινητήριες δυνάμεις της Αγάπης και της Φιλονικίας. Η δομή του κομματιού δεν είναι καθόλου τυχαία: Δύο στροφές από το πρωτότυπο στην αρχή, εν συνεχεία εναλλαγή μεταξύ αρχαίου κειμένου και μετάφρασης και κατάληξη με δύο στροφές από τη μετάφραση στο τέλος.

Και πάμε και στο τελευταίο κομμάτι (Vortical), το οποίο είναι γραμμένο σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το πρωτότυπο. Ούτε αυτό μοιάζει τυχαίο, αφού κλείνει έναν κύκλο που ξεκινάει με ένα κομμάτι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μεταφρασμένο, ακολουθούμενο από ένα μοιρασμένο μεταξύ πρωτότυπου και μετάφρασης. Το κομμάτι αυτό είναι βασισμένο στο έργο «Νους» του Αναξαγόρα. Ο τίτλος του δεν είναι διόλου τυχαίος: ο Αναξαγόρας αναφέρεται στο νου ως κινητήρια δύναμη, έχοντας τον «έλεγχο της περιστροφικής κίνησης», αλλά και ως σταθερή μορφή ύλης τη στιγμή που οι υπόλοιπες διαιρούνται.

Η κριτική που μόλις διαβάσατε είναι για ένα δίσκο με τρία μόλις κομμάτια. Αν και μουσικά δεν υπάρχει κάποια καινοτομία σε σχέση με το «Άμβροτος», η πυκνότητα νοήματος που έχει το EP είναι αρκετή για να το κάνει άλλη μια αξιοπρόσεκτη κυκλοφορία από την ίδια μπάντα και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα. Οι Ambrotos αποδεικνύουν ότι το black metal είναι πολύ παρεξηγημένο ως ιδίωμα, καθώς το νόημα που πολλές φορές κρύβεται στους στίχους είναι δύσκολο έως αδύνατο να μεταφερθεί μέσω της μουσικής οποιουδήποτε άλλου είδους.

 

8/10

 

Tracklist

  1. Oracle Veracities
  2. Cosmic Annulus
  3. Vortical

 

Band Members

Kostas T. – Guitars/Bass

Vaggelis K. – Vocals

Humberto L. – Drums

 

Mini Bio

Οι Ambrotos είναι μια black metal μπάντα από την Πάτρα, αν και ο ντράμερ είναι από το Μεξικό. Στα τέλη του 2018 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ομώνυμο ΕΡ και το κοινό θα γνωρίσει τη νέα τους κυκλοφορία (Cosmic Annulus) στις 15 Μαρτίου 2019 από τη Sleaszy Rider Records.

 

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/ambrotosband/

Bandcamp: https://ambrotos.bandcamp.com/

Website: http://www.ambrotos.net/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s