Συνέντευξη Ambrotos: «Keep The Ancient Spirit Alive»!

Ήταν μία συνέντευξη που ήθελα πολύ να κάνω. Οι Ambrotos εξαρχής με κέντρισαν με το αντικείμενο των προσωκρατικών, πάνω στο οποίο έχουν γράψει 2 ΕΡ κι ετοιμάζουν και άλμπουμ μέχρι το τέλος του έτους. Μίλησα λοιπόν με τον εμπνευστή και δημιουργό της μπάντας, Κώστα, ο οποίος μένει στο Μεξικό τα τελευταία χρόνια.

Η συζήτηση «απλώθηκε» αρκετά κι αυτό που θα διαβάσετε παρακάτω είναι απλώς το «ζουμί» από όσα βρίσκονται στο μυαλό ενός ανθρώπου που επιβεβαιώνει το πόσο παρεξηγημένο ιδίωμα είναι το μέταλ και το πόση πυκνότητα νοήματος μπορεί να κρύβει, αν κάποιος το ψάξει καλά.

Απολαύστε…

 

Play This Loud: Λοιπόν, Άμβροτος. Θυμάμαι όταν έψαχνα στο Atmospheric Black Metal Albums και πέτυχα τη μπάντα, είπα «αυτό το όνομα μοιάζει ελληνικό». Και μετά μπαίνω μέσα και βλέπω «Προσωκρατικοί φιλόσοφοι»! Για πες μας λοιπόν λίγα λόγια για την ιστορία της μπάντας. Πώς δημιουργήθηκε κλπ.

 

Κώστας (Ambrotos):

Η ιστορία της μπάντας ξεκινά ουσιαστικά με την επιθυμία μου να δημιουργήσω ένα μουσικό σκοτεινό black project. Ήμουν μουσικά ανενεργός για 5 χρόνια λόγω σπουδών και εργασίας στο εξωτερικό. Η τελευταία μπάντα ήταν οι Korrigan που είχαμε με φίλους στην Πάτρα κατά την διάρκεια των σπουδών μας εκεί. Δυστυχώς οι Korrigan διαλύθηκαν διότι όπως προανέφερα έφυγα στο εξωτερικό για να συνεχίσω τις σπουδές μου. Το άσχημο είναι ότι σταματήσαμε τους Korrigan στο καλύτερο τους σημέιο. Είχαμε μόλις βγάλει το 1ο full album και ήδη παίζαμε αρκετές συναυλίες.

Αυτή η επιθυμία μου να συνεχίσω να δημιουργώ μουσική αλλά και η ενδιαφέρουσα θεματολογία πέρι Προ-σωκρατικών φιλοσόφων ήταν ουσιαστικά η αιτία δημιουργίας των Ambrotos. Η μελέτη των προ-σωκρατικών προέκυψε λόγω προσωπικού εδιαφέροντος της διδασκαλίας αλλά και των μηνυμάτων τους.

 

Play This Loud: Και το όνομα από πού προέκυψε;

 

Κώστας (Ambrotos): Είχα αρχίσει να μελετώ τα σωζόμενα fragments, σε κάποιο από αυτά αναφερόταν η λέξη «Άμβροτος». Μου άρεσε η λέξη καθώς και το βαθος που προσδίδει καθώς επίσης αντιπροσωπεύει πλήρως την θεματολογία μας και την αισθητική της μπάντας.

 

Play This Loud: Με τα υπόλοιπα παιδιά πώς διατηρείτε επαφή σε ό,τι αφορά τη μπάντα; Γιατί βέβαια ο Humberto είναι στο Μεξικό, αλλά ο Βαγγέλης είναι στην Πάτρα.

 

Κώστας (Ambrotos): Τα τελευταία χρόνια ζω και εργάζομαι στη Guadalajara του Μεξικό. Ο Humberto βρίσκεται όντως στη Guadalajara και για την ακρίβεια είναι ένας από τους πιο έμπειρους και ικανούς drummer της σκηνής στη Γουαδαλαχάρα. Είχα την τύχη να έχω φίλους που μου τον συνέστησαν όταν είχα το project έτοιμο να μπει στο στούντιο. Το black metal δεν είναι ακριβώς το στυλ του, είναι περισσότερο του brutal death και death και γενικά είναι συνηθισμένος να παίζει σε bpm πολύ υψηλά, παρόλα αυτά ενδιαφέρθηκε και η συνεργασία μας είναι πολύ καλή. Μαζί με τον Humberto έχουμε και τους Greedy Capitalist, οι οποίοι δημιουργήθηκαν θεματολογικά για να αναδείξουμε τις συνέπειες της σύγχρονης οικονομικής καταάστασης στην ζωή μας. Οι Greedy Capitalist είναι ένα death/thrash project.

Όσον αφορά τα φωνητικά, εδώ δεν είχαμε ιδιαίτερο πρόβλημα αφού ο καλός φίλος Βαγγέλης (που ήμαστε μαζί στους Korrigan) προσφέρθηκε και ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή που το συζητήσαμε. Ικανότατος στα φωνητικά και ήδη με πολλές εμπειρίες από διάφορες μπάντες που συμμετέχει.

 

Play This Loud: Τώρα ο Βαγγέλης βρίσκεται στην Ελλάδα, οπότε να υποθέσω ότι η ηχογράφηση των φωνητικών έγινε εκεί;

 

Κώστας (Ambrotos): Ναι ακριβώς. Γενικά πρώτα δουλεύουμε την προπαραγωγή του υλικού για κάμποσους μήνες. Στη συνέχεια προβάρουμε τα κομμάτια με τον Humberto ενώ παράλληλα ο Βαγγέλης δουλεύει στα φωνητικά. Εμέις γράφουμε στο Μεξικό ενώ ο Βαγγέλης στην Πάτρα. Εκεί μας βοηθάει ο φίλος John Slacker εν συνεχεία με την ηχογράφηση των φωνητικών αλλά και με την παραγωγή. Έτσι τουλάχιστον έγινε στο 2ο EP κι έτσι σκοπεύουμε να πορευτούμε για το άλμπουμ που ελπίζουμε να βγει έως τα τέλη του 2019.

Αυτό αυτομάτως κάνει την μπάντα μία στούντιο μπάντα, τουλάχιστον προς στιγμήν. Εδώ στη Guadalajara ήδη μας ζητάνε να πάιξουμε σε καλά live αλλά είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί, κυρίως λόγω των στίχων που είναι στα αρχαία ελληνικά.

 

Play This Loud: Χαίρομαι γιατί απάντησες και σε κάτι που θα ρωτούσα σχετικά με τα live. Είχα δει στο facebook το release event του πρώτου ΕΡ, αλλά καταλαβαίνω ότι με την απόσταση κλπ η κατάσταση είναι ιδιαίτερη.

 

Κώστας (Ambrotos): Ναι, όντως έιναι ιδιαίτερη. Προς το παρόν μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ποιοτικό υλικό που να ικανοποιεί εμάς και τους ακροατές μας. Το ίδιο ισχύει και για την θεματολογία φυσικά. Σκοπός μέσα από τη μουσική και τους στίχους μας είναι η περαιτέρω αναζήτηση των θεμάτων και ερωτήσεων που επέρχονται από την μελέτη των προσωκρατικών. Καλύπτουν ενδιαφέροντα θέματα από την δημιουργία του σύμπαντος μέχρι ψυχολογικά και ηθικά θέματα στην απλή καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

 

Play This Loud: Ακριβώς. Τώρα μου δίνεις πάσα γιατί ήθελα να στο ρωτήσω: Γιατί ειδικά το black κι όχι κάποιο άλλο είδος;

 

Κώστας (Ambrotos): Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ερώτηση και ωραίος ο σύνδεσμος με τα προηγούμενα. Τα προσωκρατικά μηνύματα μπορούν να δώσουν ένα νέο νόημα και μία νέα διάσταση στην αθεΐα. Δεν καταπιαστήκαμε με τον σατανισμό, εξάλλου ο σατανισμός είναι μία θεματολογία η οποία έχει υπερχρησιμοποιηθεί και αναμασηθεί παρα πολλές φορες στο black metal. Το χειρότερο βέβαια έιναι ότι σύνηθως χρησιμοποιείται για εμπορικούς λόγους δίνοντας μία πολύ ρηχή διάσταση των πραγμάτων. Νομίζω υπάρχει αυτή η τάση τα νέα σχήματα στο black metal να ασχολούνται με πιο πρωτότυπες θεματολογίες οι οποιες φυσικά αυξάνουν την πολυφωνία και ποικιλία της μουσικής που μας αρέσει.

 

Play This Loud: Καιρός ήταν…

 

Κώστας (Ambrotos): Ε ναι, καιρός είναι. Όπως και να έχει, είναι ωραία η ερώτηση και ίσως και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του project. Κάνοντας μία αναδρομή στην αρχαία Ελλάδα και εν γένει στον ελλαδικό χώρο του τότε, οι βασικοί θεοί ήταν το εξάθεο και το δωδεκάθεο.

Με τα τότε δεδομένα, οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι ήταν εντελώς αιρετικοί. Ήταν οι πρώτοι φιλόσοφοι που άρχισαν να αναρωτιούνται το πώς και το γιατί. Από τη φύση, μέχρι τα συναισθήματα και την ηθική. Είναι κάτι ανάλογο με αυτό που γίνεται σήμερα με το Χριστιανισμό και την αθεΐα, υπό την έννοια ότι π.χ. είμαστε ηθικοί όχι γιατί μας φοβίζει κάποιος άλλος, αλλά για να είμαστε σωστοί και τίμιοι άνθρωποι, έτσι μόνο μπορούμε να ομορφύνουμε τη ζωή μας και αν απελευθερωθούμε από τις φοβίες μας.

Τα κομμάτια που έχουν βγει τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο ΕΡ που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο, μιλάνε για την ηθική, τη δημιουργία του σύμπαντος, τον απέραντο Νου και άλλα πολλά με τα οποία καταπιάστηκαν οι προσωκρατικοί.

Για να συνοψίσω, είναι θέματα που τότε ήταν άκρως αντισυμβατικά. Για παράδειγμα, ο Αναξαγόρας κατηγορήθηκε ως άθεος και έζησε εξορισμένος στην Αθήνα, ενώ καταγόταν από την Ιωνία.

Από την Ιωνία ξεκίνησαν οι ιδέες αυτές που για εκείνη την εποχή ήταν τρομερά αιρετικές και αντιδραστικές. Θα πρέπει να αναλογιστούμε το περιβάλλον που διατυπώνονταν αυτές οι ιδέες για να έχουμε πλήρη εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος ο οποίος συνδέει αυτή τη θεματολογία με το black metal. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα μηνύματα αυτά είναι αντιδραστικά ακόμα και σήμερα.

 

Play This Loud: Ισχύει. Και πέρα από το γεγονός ότι οι προσωκρατικοί έβαλαν το θεμέλιο λίθο για τη φιλοσοφία όπως την ξέρουμε σήμερα, έκαναν την αρχή για ένα σωρό άλλα θέματα. Ένα από αυτά π.χ. είναι η έννοια του άρθρου που οι Λατίνοι δεν είχαν και είναι ακόμα και σήμερα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας. Όμως τώρα εξηγείται γιατί το black.

 

Κώστας (Ambrotos): Κολλάει, ναι. Ειδικά κοιτώντας το από τη σκοπιά των τρισμέγιστων προσωκρατικών.

 

Play This Loud: Σε ό,τι αφορά τη θεματολογία, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας πώς το πήραν αυτό, δηλαδή την επιλογή των προσωκρατικών φιλοσόφων; Γιατί υποθέτω ότι ειδικά ο Humberto δεν έχει κάποια σχέση με το θέμα.

 

Κώστας (Ambrotos): Και οι δύο ενδιαφέρθηκαν εξαρχής για την θεματολογία. Για το Βαγγέλη φυσικά έιναι αναπόφευκτο διότι θα πρέπει και αυτός να μελετήσει τα κείμενα, να τα καταλάβει και να ντύσει τη μουσική. Δεν ξέρω κατά πόσο πρωτότυπο είναι το θέμα. Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές μπάντες που έχουν ασχοληθεί με την φιλοσοφία. Το ενδιαφέρον για έμας ήταν να δημιουργήσουμε ένα όμορφο concept πάνω στην προσωκρατική φιλοσοφία και τα μηνύματά της.

 

Play This Loud: Μιλώντας για τα logo, θα βγάλετε T-shirt με το cover του καινούριου EP;

 

Κώστας (Ambrotos): Ναι, έχει ήδη ανακοινωθεί και είναι ήδη στο bandcamp! Πάλι περιορισμένος αριθμός, οπότε τρέξτε γιατί τα προηγούμενα τελείωσαν μέσα σε μία εβδομάδα! Για να καταλάβεις, εγώ δεν έχω T-shirt του πρώτου ΕΡ! (γέλια) Ευτυχώς, τα έβγαλε ένας γνωστός μου που μου είπε ότι αν τελειώσουν μπορεί να μας ξαναβγάλει.

 

Play This Loud: Μιλώντας τώρα για τις κυκλοφορίες, το Cosmic Annulus αν έχω καταλάβει καλά μιλάει για την κοσμοθεωρία όπως την αντιλαμβάνονταν τότε οι προσωκρατικοί, σωστά;

 

Κώστας (Ambrotos): Το Cosmic Annulus έχει τρία κομμάτια. Το πρώτο είναι το Oracle Veracities βασισμένο στον Ηράκλειτο, με τον οποίο είχαμε ασχοληθεί και στο πρώτο ΕΡ, το δεύτερο είναι το Cosmic Annulus βασισμένο στον Εμπεδοκλή και το τρίτο κομμάτι Vortical, είναι βασισμένο σε λόγια του Αναξαγόρα.

Η πρώτη δυσκολία είναι ότι δεν υπάρχει καν κείμενο. Υπάρχουν τα σωζόμενα αποσπάσματα, όμως δεν υπάρχει ολόκληρο βιβλίο για να μπορέσει κανείς να πάρει και να διαβάσει σαν σύνολο το κείμενο π.χ. του Αναξαγόρα. Αυτά που έχουμε είναι σωζόμενες φράσεις που προφανώς θα έχουν παραμορφωθεί κιόλας και οι σημερινοί και σύγχρονοι μελετητές προσπαθούν να τα ερμηνεύσουν. Γι’ αυτό και στο δεύτερο ΕΡ δεν προσπαθήσαμε να γράψουμε κάτι επί όσων έχουν πει γιατί είναι πολύ εύκολο να ξεφύγουμε. Αυτά που έχουν γράψει είναι αλληγορικά, δηλαδή δεν είναι κυριολεκτικά κι αυτό το κάνει πολύ δύσκολο. Ο Σωκράτης για παράδειγμα στην Πολιτεία εκφράζει τις ιδέες του μέσω της μουσικής αρμονίας και των κανόνων της. Οπότε, για να ανακεφαλαιώσω, τα κομμάτια αναφέρονται σε ιδεεές του Ηράκλειτου, του Εμπεδοκλή και του Αναξαγόρα. Οι πρώτοι που συγκέντρωσαν και ταξινόμησαν τα αποσπάσματα ήταν οι Diels και Kranz στις αρχές του 20ού αιώνα. Δε σημαίνει όμως ότι ήταν το ένα σε ακολουθία του άλλου. Είναι αποσπάσματα τα οποία διασώθηκαν.

 

Play This Loud: Αυτό είναι αλήθεια. Εγώ έψαξα οnline να τα βρω και μάλιστα στο έργο του Ηράκλειτου μου έκανε εντύπωση που το πρώτο απόσπασμα το είχε μεταφράσει ο Γ. Σεφέρης. Αυτή τη μετάφραση νομίζω είχατε ενσωμματώσει στο πρώτο κομμάτι.

 

Κώστας (Ambrotos): Στο πρώτο ΕΡ προσπάθησα να κάνω μία δική μου ερμηνεία, όμως στο δεύτερο ΕΡ, επειδή μαθαίνω λόγω της μελέτης περισσότερα πράγματα για τους προσωκρατικούς , κατάλαβα ότι όλα αυτά είναι αλληγορικά κι έτσι δεν προχώρησα πέρα από τη μετάφραση. Κι αυτό γιατί, όπως και το κείμενο, έτσι και η μετάφραση είναι αλληγορική. Έτσι λοιπόν προτίμησα να πάρω για όλα τα κομμάτια του δεύτερου ΕΡ, είτε το αυτούσιο κείμενο των αποσπασμάτων, είτε όποια μετάφραση είχα στα χέρια μου. Δεν ήθελα να πάω παραπέρα.

 

Play This Loud: Το Cosmic Annulus αναφέρεται στην κοσμοθεωρία. Το πρώτο ΕΡ, το Ambrotos, σε τι μπορούμε να πούμε ότι αναφέρεται;

 

Κώστας (Ambrotos): Το δεύτερο ΕΡ όντως μιλάει για την κοσμοθεωρία, τη ζωογονία, για το νου και την ηθική. Το πρώτο EP αναφέρεται στον Ηράκλειτο και τον Πυθαγόρα. Ξεκινάει με το Dimensional Rivers που αναφέρεται στην κλασική φράση που ακούγαμε από μικροί: «τα πάντα ρει» του Ηράκλειτου, το οποίο αναφέρεται στη μόνιμη αλλαγή των πραγματων αλλά και των καταστάσεων. Κι αν θες τη γνώμη μου, θα μπορούσε να είναι μία «πρωτόγονη» θεωρία της σχετικότητας, γιατί πολλά από αυτά μεταφράζονται σε νέους νόμους, οι οποίοι ισχύουν σήμερα. Κι όμως εκείνοι είχαν καταφέρει να σκέφτονται έτσι χωρίς πειράματα, χωρίς εργαστήρια, απλώς με την παρατήρηση. Το δεύτερο κομμάτι (το Ambrotos) μιλάει για την Πυθαγόρεια ηθική. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρώτοι φιλόσοφοι και είχαν τέτοια επιρροή που έχουμε φτάσει να μιλάμε εσύ κι εγώ για ένα project black metal, μετά από 2500 χρόνια! Αυτά τα αποσπάσματα είναι καταπληκτικά και διδάσκονται εδώ και αιώνες σε πανεπιστήμια. Είναι επιστήμες από μόνα τους.

 

Play This Loud: Για πες μας λίγα λόγια για την κυκλοφορία και την παραγωγή. Έγινε στη Γουαδαλαχάρα;

 

Κώστας (Ambrotos): Όχι, όχι. Το πρώτο EP έγινε από τον Alejandro Corredor, Κολομβιανό που ζει στο Los Angeles. Ήταν γνωστός από την παραγωγή του άλμπουμ των Inquisition (Ominous Doctrines of the Perpetual Mystical Macrocosm) και ένας κοινός φίλος μας συνέστησε. Στο 2ο EP δουλέψαμε με φίλο Γιάνγ Μουθ (σ.σ. John Slacker) από την Πάτρα, ο οποίος έκανε την παραγωγή. Είμαστε πολύ ικανοιημένοι με το αποτέλεσμα του 2ου EP και ελπίζουμε να αρέσει και στον αμιγώς black metal ακροατή.

 

-Για το τέλος, ένα μήνυμα από τη μπάντα;

 

Κώστας (Ambrotos): Support your local scene and Keep The Ancient Spirit Alive!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s