Review: Γνόφος – Κατάνυξη

Αν υπάρχει ένα καλό με το extreme metal, αυτό είναι ότι είναι από τα είδη που έχει τις περισσότερες δυνατότητες εξέλιξης. Κάποτε το μέταλ αφορούσε μόνο την αντίδραση – γενικά και αόριστα. Όσο περνάνε όμως τα χρόνια, αρχίζει να μεταβάλλεται σε ένα ιδίωμα που αποδέχεται τους ανθρώπους όπως είναι και γι’ αυτό που είναι.

Η εισαγωγή αυτή ήταν απαραίτητη για να συστήσω τους «Γνόφος», μία μπάντα καθαρού black metal με χριστιανική θεματολογία. Η «Κατάνυξη» όπως είναι ο τίτλος της κυκλοφορίας ασχολείται με την εξερεύνηση της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης. Το σημαντικό όμως είναι ότι αυτό δε γίνεται με τον κλασικό κιτς τρόπο που χρησιμοποιούν οι per se Christian metal μπάντες, αλλά με αποσπάσματα από Αγίους και την Αγία Γραφή.

Η χρήση των χωρίων αυτών έχει ενδιαφέρον και κάθε άλλο παρά τυχαία γίνεται. Το «Γνόφος» που είναι και το εναρκτήριο κομμάτι χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη και πιο συγκεκριμένα από το κεφάλαιο «Περί μυστικής Θεολογίας». Με τον τρόπο αυτό, ο δημιουργός πετυχαίνει να εκφράσει άμεσα το concept του άλμπουμ, καθώς και το τι θα ακούσει μουσικά ο ακροατής. Προσωπικά άκουσα αρκετές επιρροές από Bathory και αυτό που μου άρεσε ακόμα περισσότερο είναι ότι ακόμα και τα φωνητικά έχουν προσεχθεί και δένουν όμορφα με το μήνυμα της εξερεύνησης και του μυστικισμού που θέλει να εκφράσει ο δίσκος.

Το «Φως» που ακολουθεί είναι μία περιγραφή της Αγίας Τριάδας μέσα από τα μάτια του Γρηγορίου του Θεολόγου, ενός εκ των τριών ιεραρχών. Το κομμάτι έχει μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με το πρώτο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει το ύφος των φωνητικών που παραμένουν στο στυλ γρήγορης απαγγελίας προκειμένου ο ακροατής να πάρει το μήνυμα και να καταλάβει και το στίχο.

Έπεται η «Ημέρα της Κρίσεως», κομμάτι το οποίο είναι αισθητά διαφορετικό από τα υπόλοιπα λόγω του περιεχομένου του. Εδώ βλέπουμε ότι η μπάντα στρέφεται περισσότερο προς το μελωδικό ύφος, με μια πιο μακρόσυρτη εισαγωγή που προϊδεάζει για τη βαρύτητα του κομματιού. Στιχουργικά, είναι ένα απόσπασμα από το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο και πιο συγκεκριμένα από το κεφάλαιο 25 το οποίο περιγράφει την ημέρα της τελικής κρίσης. Ο στίχος προκαλεί έντονα συναισθήματα, καθώς αναφέρεται στο διαχωρισμό των ανθρώπων σε «πρόβατα» και «ερίφια» βάσει της επίγειας ζωής τους. Ένα κομμάτι με βαρείς συμβολισμούς που δείχνει μεταξύ άλλων την έμφαση που δίνει ο Θεός στην αγάπη και την αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο.

Μετά το «διάλειμμα» επικού ύφους, η μπάντα ξαναγυρνάει στο αγαπημένο της black thrash. “Εν ἀρχῇ ἦν ὁ Λόγος, καὶ ὁ Λόγος ἦν πρὸς τὸν Θεόν, καὶ Θεὸς ἦν ὁ Λόγος”. Αυτός είναι ο μοναδικός στίχος που υπάρχει στο κομμάτι “Λόγος”, με το οποίο ο αγαπημένος μαθητής του Χριστού Ιωάννης ξεκινάει τη συγγραφή του Ευαγγελίου, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα το παράδοξο της σοφίας του Θεού το οποίο πάει κόντρα σε κάθε λογική.

“Ο παλαιός των ημερών” είναι ένα κομμάτι που περιγράφει την οντότητα του Χριστού τόσο επί γης όσο και στον ουρανό. Χαρακτηριστικό είναι πως είναι το μοναδικό κομμάτι στο οποίο συνδέεται η Παλαιά με την Καινή Διαθήκη μέσω διαφορετικών αποσπασμάτων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ένα κομμάτι από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, της οποίας χαρακτηριστικό είναι οι έντονες –και αλληγορικές- εικόνες που χρησιμοποιούνται.

Στον ίδιο αμείωτο ρυθμό συνεχίζει και το «Ο Ων», το δεύτερο κομμάτι στο οποίο συναντάμε αποσπάσματα από τον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη. Στο συγκεκριμένο χωρίο συναντάμε μία περιγραφή των ιδιοτήτων του Θεού, ή αλλιώς του Θεού ως οντότητα. Η περιγραφή αυτή συνεχίζεται με το κομμάτι «Ο Μέγας Αρχιερεύς», ωστόσο εδώ χρησιμοποιείται η προς Εβραίους επιστολή του αποστόλου Παύλου.

Το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ λέγεται «Άλφα και Ωμέγα». Μουσικά, το κομμάτι είναι πιο αργό και μελωδικό, όπως η «Ημέρα της Κρίσεως». Στιχουργικά ωστόσο, η τοποθέτησή του στο τέλος του άλμπουμ δείχνει μία σύνδεση με το βιβλίο της Αποκάλυψης, καθώς και αυτό είναι το τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης – και κατά πολλούς το συναρπαστικότερο απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Οι Γνόφος είναι όπως προείπα μία μπάντα αρκετά διαφορετική από τις υπόλοιπες. Το άκουσμά του άλμπουμ θα ικανοποιήσει τον οπαδό του black, αλλά και όσους έχουν πνευματικές αναζητήσεις. Η κύρια διαφορά σε σχέση με τις άλλες μπάντες του είδους είναι ότι δεν έχει σκοπό να αναδειχθεί ως Christian metal, ούτε να μεταστρέψει κανέναν προς το Χριστιανισμό. Θέλει ωστόσο να αναδείξει την πιο μυστική και πνευματική πλευρά του μέσα από τη μουσική που αγαπά ο δημιουργός.

 

8/10

 

Tracklist

  1. Γνόφος
  2. Φως
  3. Η ημέρα της κρίσεως
  4. Λόγος
  5. Ο Παλαιός των ημερών
  6. Ο Ων
  7. Ο Μέγας Αρχιευρεύς
  8. Άλφα και Ωμέγα

 

Mini Bio

Οι Γνόφος είναι ένα one man project από την Αθήνα. Η μπάντα, μέσω του black metal, επικεντρώνεται στην πνευματική αναζήτηση της Ορθοδοξίας μέσα από χωρία αγίων και του Ευαγγελίου. Η «Κατάνυξη» είναι η μοναδική τους κυκλοφορία μέχρι τώρα. Ο δημιουργός ανέλαβε την ηχογράφηση και παραγωγή εξ’ ολοκλήρου.

 

Contact

E-mail: gnophosband@gmail.com

Bandcamp: https://gnophosband.bandcamp.com/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s