Review: Greedy Capitalist – Radical Denunciations

Η πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία των Greedy Capitalist είναι γεγονός! Ένα χρόνο μετά το πρώτο τους ΕΡ, η ελληνικής έμπνευσης μπάντα με έδρα το Μεξικό κυκλοφορεί το “Radical Denunciations”, μία εις βάθος οπτική στην αρνητική πλευρά του καπιταλιστικού συστήματος σήμερα.

Το άλμπουμ αποτελείται από οκτώ κομμάτια, με διακριτά τα στοιχεία του death/thrash. Αυτό γίνεται ήδη αντιληπτό από το εναρκτήριο ομώνυμο κομμάτι και συνεχίζει στα Zero Prospect και Armed Against, στα οποία η μουσική δένει ιδανικά με το μήνυμα αντίστασης που εκπέμπεται ενάντια στην κάθε είδους εκμετάλλευση με σκοπό το κέρδος.

Το ομώνυμο Radical Denunciations στέλνει μήνυμα υπέρ μίας νέας στρατηγικής για την οικονομία, η οποία βασίζεται στην εκτύπωση νέου εθνικού νομίσματος και μονομερή διαγραφή του χρέους. Αυτό «δένει» κατά κάποιον τρόπο με το επόμενο, “Zero Prospect”, το οποίο μέσω της οργής του thrash αναφέρεται στα προβλήματα χρέους και διαφθοράς του Τρίτου Κόσμου, καθώς και στις υποσχέσεις των πολιτικών που τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν. Σε ανάλογο μότο και το “Armed Against”, που μιλάει για την κρίση ιδιωτικού και δημόσιου χρέους και καλεί σε ξεσηκωμό εναντίον των πλουσίων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το “All is Gone” που ακολουθεί είναι αρκετά διαφορετικό (και ίσως να μην τοποθετήθηκε τυχαία στη μέση του άλμπουμ), καθώς έχει πολύ πιο αργό ρυθμό και θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η μπαλάντα του άλμπουμ. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σπαρακτικό θρήνο από τα μάτια ενός παιδιού που πίστευε ότι θα ζήσει μία μέρα όπως όλες οι άλλες, πριν παγιδευτεί μέσα στις διαδηλώσεις και (ίσως) χάσει τη ζωή του. Ένα κομμάτι το οποίο «δείχνει» και τις επιρροές της μπάντας από τη Λατινική Αμερική, καθώς είναι πολύ συχνά τα κρούσματα βίας και μέχρι και θανάτων σε διαδηλώσεις.

Μετά από το διάλειμμα, έπεται το δεύτερο κομμάτι του άλμπουμ, το οποίο ξεκινάει με το Deconstructive Desobedience το οποίο μετά από το σχετικά «ομαλό» του ξεκίνημα, μας καλεί σε headbanging με ένα μήνυμα οργής ενάντια στο σύστημα: “Deconstructive Desobedience, Rise up, Take all, Make them suffer!”. Αν κάποιος πιστεύει ότι η μπάντα απλώς ρίχνει… κατάρες, ας το ξανασκεφτεί. Το “Domination” που ακολουθεί έχει ενδιαφέρον από δύο απόψεις: πρώτον γιατί μέσα από τους συνοδευόμενους από thrash/death στίχους του εξηγεί τα αρνητικά της μη ελεγχόμενης αγοράς και δεύτερον γιατί βλέπουμε για πρώτη φορά μια ευθεία πολιτική αναφορά στον αμερικανό πρόεδρο Νίξον (ο οποίος αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω του σκανδάλου Watergate), ο οποίος εκτός των άλλων έμεινε στην ιστορία και για τις πολυάριθμες παρεμβάσεις του στα μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής (πόλεμος στο Βιετνάμ, πυραυλική κρίση στην Κούβα, παρεμβάσεις στη Λατινική Αμερική κλπ).

Από την Αμερική, μεταφερόμαστε στην Ευρώπη με το “Deluge” να αναφέρεται στις πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν στα χρόνια της κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γίνεται ευθεία αναφορά στην ECB, δηλαδή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), δίνοντας ωστόσο και το γενικότερο μήνυμα για τις ανωμαλίες που υπάρχουν εντός του συστήματος, με τους πλούσιους να γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι. Εδώ έχει ενδιαφέρον και η «συμβουλή» που δίνεται στο τέλος: “Keep your money on cash or gold Until the crisis ends and have at last unfold the world”. Τροφή για σκέψη, αν μη τι άλλο…

Ο δίσκος κλείνει με το “Confrontations”, ένα κομμάτι που περιγράφει το απαισιόδοξο σενάριο στο οποίο η ανθρωπότητα σε παγκόσμια κλίμακα θα χρεωκοπήσει, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πόλεμος. Από μουσικής άποψης έχει ενδιαφέρον το πώς συνδυάζεται ο thrash ρυθμός με τα μελωδικά κομμάτια. Το μήνυμά του είναι τόσο δυνατό, όσο και το headbanging στο οποίο μας ωθεί!

Το Radical Denunciations είναι ένα άλμπουμ το οποίο χρησιμοποιεί το death/thrash σαν μέσο έκφρασης της οργής για τα προβλήματα του καπιταλιστικού συστήματος. Ασχέτως με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με τις λύσεις που προτείνει, δε μπορούμε παρά να αναγνωρίσουμε ότι είναι αποτέλεσμα μελέτης της οικονομικής επιστήμης και οπωσδήποτε αποτελεί κάτι διαφορετικό σε σχέση με το κουραστικό μήνυμα εναντίων των πάντων από άλλες μπάντες, οι οποίες δεν προτείνουν τίποτα, αλλά κατά τα άλλα περιμένουν να τελειώσει η συναυλία για να εισπράξουν την παχυλή τους –καπιταλιστική- αμοιβή. Ένας δίσκος που θα ευχαριστήσει τους οπαδούς κυρίως του thrash, το οποίο άλλωστε δημιουργήθηκε με σκοπό την κριτική σε κοινωνικά ζητήματα.

 

8/10

 

Tracklist

  1. Radical Denunciations
  2. Zero Prospect
  3. Armed Against
  4. All is Gone
  5. Deconstructive Desobedience
  6. Domination
  7. The Deluge
  8. Confrontations

 

Band Members

Dany Jimenez – Vocals
Kostas Tsimpoukas – Guitars/Bass
David Fajardo – Guitars
Humberto Lopez – Drums

 

Mini Bio

Οι Greedy Capitalist δημιουργήθηκαν το 2017 στο Μεξικό από τον Κώστα Τσιμπούκα. Το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο “Filthy Tenacities”. Το “Radical Denunciations” είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία κι εκδόθηκε τον Οκτώβριο από την Sleaszy Rider Records.

 

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/greedycapitalistband/

E-mail: greedy.capitalist.band@gmail.com

Website: http://www.greedy-capitalist.com/

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s