Review: Όχεντρα – Πένθος

Είδος: Thrash metal

Χώρα: Ελλάδα

Να και κάτι που δε συναντούμε συχνά και δη στο χώρο του thrash. Οι Αθηναίοι Όχεντρα, μετά το ΕΡ τους «Ιερά Νόσος» που κυκλοφόρησε το 2015, συστήνουν στο κοινό την πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία με τίτλο «Πένθος».

Όπως θα καταλάβατε, το χαρακτηριστικό της μπάντας είναι ο ελληνικός στίχος σε όλα τα κομμάτια. Μέχρι στιγμής, αυτό το είχαμε συνηθίσει κυρίως στα «σκοτεινά» ιδιώματα του ακραίου ήχου (π.χ. black, death), όπου οι στίχοι πολλές φορές καλύπτονται από το πέπλο του σκότους και τις μελωδίες. Οι Όχεντρα έχουν ως ξεκάθαρο σκοπό το να απευθυνθούν στο ελληνόφωνο κοινό, με στίχους που μιλούν στην καρδιά των thrashάδων και όχι μόνο.

Αν και το άλμπουμ τιτλοφορείται «Πένθος», το ομώνυμο κομμάτι είναι instrumental, διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό και είναι απλώς η εισαγωγή για τη θεματολογία του υπόλοιπου άλμπουμ. Ενός άλμπουμ που έχει ως κύριο στοιχείο την έκφραση της θλίψης, που έχει ως συνέπεια την κατάθλιψη όσο ο άνθρωπος βυθίζεται στο βούρκο.

Οι «Αναμνήσεις Στάχτες», ένα κλασικό thrash κομμάτι, είναι ό,τι πρέπει για την εισαγωγή στη μουσική της μπάντας και για ανελέητο headbanging. Αναφέρεται στη θλίψη και τις πληγές που προκαλούνται από αναμνήσεις. Η δε παρότρυνση «όσο δεν ξεχνάς, δε συγχωρείς, όσο θα πονάς δε θα ξεχνάς» γίνεται με την ένταση που χρειάζεται για να εμπεδωθεί, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται κι όσο κι αν οι πληγές «μένουν για πάντα».

Το «Πέφτω» που ακολουθεί είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, γιατί κατά τη γνώμη μου εδώ γίνεται η κορύφωση τόσο από θέμα μουσικό, όσο και στιχουργικό. Εδώ πλέον η θλίψη μετατρέπεται σε κατάθλιψη με πνευματικές προεκτάσεις και το κομμάτι που μιλάει για τη συμπεριφορά των γονιών και τα κατάλοιπα που αυτή αφήνει είναι χαρακτηριστικό. Ένα κομμάτι που φαίνεται πως έχει δουλευτεί πολύ και βγάζει χαρακτηριστική οργή τόσο στις κιθάρες, όσο και στους στίχους.

Οι πνευματικές προεκτάσεις της κατάθλιψης περιγράφονται εξίσου γλαφυρά στη «Στιγμή που όλα τελειώνουν» που έπεται. Ένα κομμάτι με πιο αργή εισαγωγή και σαφώς πιο «βαρύ» ύφος, που προσθέτει ποικιλία στο άλμπουμ, κάνοντας ένα μικρό «διάλειμμα» από το thrash ύφος.

Σε πιο progressive ύφος, το «Κόντρα στη θλίψη» είναι μία έκκληση για απελευθέρωση από τον πόνο, τις άσχημες αναμνήσεις και ό,τι μας δεσμεύει στο παρελθόν. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι η πιο αισιόδοξη νότα του άλμπουμ από άποψη στίχων, ενώ ξεχωριστό τόνο δίνει και το σόλο κιθάρα. Ένα κομμάτι, που αν και είναι το συντομότερο του άλμπουμ εξαιρουμένου του εισαγωγικού, ξεχωρίζει.

Αν δε σας έφτασε το headbanging από πριν, έχει και συνέχεια. Το «Κομμάτι που λείπει» μας επιστρέφει στις thrash ρίζες της μπάντας, με την πορεία διαμέσου των αδιεξόδων της κατάθλιψης να συνεχίζεται. Τι ακολουθεί στο τέλος; Το τέλος που όλοι περιμένουμε… Ο θάνατος! Αυτό εκφράζεται από τους στίχους της «Σκιάς δίχως φως», η οποία μαζί με την έκκληση να «ξεκολλήσουμε», δίνει και μια προειδοποίηση: «στον πόνο του άλλου είσαι απλά ένας θεατής. Σύνελθε και άλλαξε!». Και για να σας προλάβω, ΜΟΝΟ ΘΡΑΣ κι ας είναι ο ρυθμός πιο αργός από άλλα κομμάτια.

Αν και προσωπικά δεν είμαι οπαδός του thrash, άκουσα με ενδιαφέρον το συγκεκριμένο άλμπουμ. Μαζί με το χαρακτήρα της μπάντας και την εξαιρετική παραγωγή, το «Πένθος» εκπέμπει ένα ρομαντισμό λόγω του ελληνικού του στίχου, που παραπέμπει σε εποχές 80s. Μετά τις πολλές ισπανόφωνες μπάντες του ακραίου ήχου που εδώ και πολλά χρόνια χρησιμοποιούν τη μητρική τους γλώσσα, είναι ενθαρρυντικό που οι Όχεντρα χρησιμοποιούν το ιδίωμα για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν, με το αποτέλεσμα να κρίνεται ικανοποιητικότατο.

 

8/10

 

Tracklist

  1. Πένθος
  2. Αναμνήσεις στάχτες
  3. Πέφτω
  4. Τη στιγμή που όλα τελειώνουν
  5. Κόντρα στη θλίψη
  6. Το κομμάτι που λείπει
  7. Σκιά δίχως φως

Band members

Χρήστος Τρίκος: Κιθάρα και Φωνητικά
Στάθης Νικητόπουλος: Κιθάρα
Λευτέρης Ευμορφόπουλος: Μπάσο
Στέλιος Πεπινίδης: Τύμπανα

Mini Bio

Οι Όχεντρα είναι μία thrash μπάντα με έδρα το Περιστέρι στην Αθήνα. Είναι ενεργή από το 2012 και το 2015 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους ΕΡ με τίτλο «Ιερά Νόσος», σε παραγωγή του Bob Katsionis. Το «Πένθος» είναι η πρώτη τους ολοκληρωμένη κυκλοφορία.

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/OhentraBand/

Bandcamp: https://ohentra.bandcamp.com/

E-mail: ohentra@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s