Review: Echoes of Decay – Dive into Darkness

Είδος: Doom/Μελωδικό death metal

 

Χώρα: Ελλάδα

 

Οι Θεσσαλονικείς Echoes of Decay μας συστήνονται με την πρώτη τους κυκλοφορία, η οποία μάλιστα είναι ολοκληρωμένο άλμπουμ. Το Dive Into Darkness ηχογραφήθηκε στα Infected Studios, εκεί όπου έγινε και η μίξη και το mastering. Ο δίσκος αποτελείται από οκτώ κομμάτια, ενώ η μπάντα δεν… τσιγκουνεύτηκε καθόλου ττο χρόνο, αφού η συνολική τους διάρκεια είναι λίγο πάνω από μία ώρα.

Το ύφος της μπάντας είναι τόσο σκοτεινό όσο και το εξώφυλλο του άλμπουμ κι αυτό το καταλαβαίνει κανείς από το πρώτο κιόλας κομμάτι, το Death of Sanity. Η μπάντα με τις μελωδίες και τους στίχους της θέλει να επικοινωνήσει την εσωστρέφεια που υπάρχει στην κοινωνία σήμερα και καταφέρνει να προκαλέσει τον εσωτερικό συλλογισμό στον ακροατή. Ο συνδυασμός της ακουστικής με τη μελωδική κιθάρα μαζί με τον αργό doom ρυθμό του κομματιού επιτυγχάνει τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας που θα διαδεχθεί τα υπόλοιπα κομμάτια, ενώ οι στίχοι δίνουν το στίγμα: ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί στο θάνατο.

Προχωράμε στο Frozen Oblivion, που είναι και το μικρότερο σε διάρκεια κομμάτι του άλμπουμ. Την απόκοσμη αρχή του που θυμίζει Wolves in the Throne Room, διαδέχεται το μοτίβο της μπάντας σε μελωδικό death, με την επιπλέον όμως προσθήκη καθαρών φωνητικών σε μορφή απαγγελίας. Το doom στοιχείο είναι έντονο και αντικατοπτρίζεται στον αργό ρυθμό και αυτού του κομματιού. Προσωπικά, το στυλ μου θύμισε αρκετά τους Slayerking.

Πάμε και στο Echoes of Decay, το ομώνυμο της μπάντας. Εδώ η κιθάρα είναι αισθητά πιο έντονη, ενώ η διακριτική χρήση των πλήκτρων συμβάλλει επιπλέον στην ατμόσφαιρα του κομματιού. Το χαρακτηριστικό εδώ είναι ότι ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος σε σχέση με πριν, με το ατμοσφαιρικό μοτίβο να παραμένει. Το White Room που το διαδέχεται κατεβάζει λίγο το ρυθμό, αναφερόμενο στο “λευκό δωμάτιο” του καθενός, εκεί όπου βρίσκεται ο καθένας με τον εαυτό, τα πάθη και τις τρέλες του, κάτι ανάλογο με τα άσπρα δωμάτια στο άσυλο ανιάτων.

Πάμε στο Obsession, στο οποίο τα πλήκτρα ξεχωρίζουν περισσότερο και δίνουν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι κομμάτι που αποπνέει μια κατάθλιψη, αλλά και συνάμα καλεί τον ακροατή να αναλογιστεί για τις εμμονές του που οδηγούν στον πνευματικό θάνατο. Είναι από κάθε άποψη ένα κομμάτι που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα κι αποτελεί το αγαπημένο μου από το δίσκο. Τα φωνητικά του Necro δένουν άψογα με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται κι εναλλάσσονται ιδανικά μεταξύ καθαρών και growl καθ’ όλη τη διάρκεια των οκτώμιση λεπτών που διαρκεί το κομμάτι. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι είναι γραμμένο με τέτοιον τρόπο κι εναλλαγές, που ο ακροατής δυσκολεύεται να καταλάβει το πόσο γρήγορα περνάει ο χρόνος.

Το Sinister Thoughts και το Soulless Carcass συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, ωστόσο ο τίτλος του ενός θα μπορούσε να αποτελεί συνέχεια του άλλου: οι δυσοίωνες σκέψεις που τελικά μετατρέπουν τον άνθρωπο σε ένα άψυχο κουφάρι με μπερδεμένη ψυχοσύνθεση.

Πάμε και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια κομμάτι του άλμπουμ, το Before There Was Light. Τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά, είναι ένας συνδυασμός από τα προηγούμενα, με το γρήγορο και τον αργό ρυθμό να εναλλάσσονται. Αν κάποιος θέλει να πάρει μια καλή γεύση από το δίσκο, το κομμάτι αυτό προσφέρεται για να το κάνει.

Μέσω του Dive Into Darkness, οι Echoes of Decay εκτός από τη μουσική κυκλοφορία καταθέτουν ένα πόνημα και μια ανάλυση σχετικά με κάποια ζητήματα που απασχολούν την καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου και φαντάζουν εξαιρετικά επίκαιρα στην περίοδο που διανύουμε τώρα. Μέσα στη μοναξιά του, ο ακροατής μπορεί να απολαύσει το άλμπουμ και να κρατήσει τους τελευταίους στίχους του Frozen Oblivion: “Come into the light… but there is no light without darkness”.

 

8.5/10

 

Tracklist

  1. Death of Sanity
  2. Frozen Oblivion
  3. Echoes of Decay
  4. White Room
  5. Obsession
  6. Sinister Thoughts
  7. Soulless Carcass
  8. Before There Was Light

 

Band Members

Necro – Vocals, Keyboards
Alkis Stamos – Guitars
Nikos Papadopoulos – Guitars
Thanos Pallidis – Bass
Υannis Boutsioukis – Drums

 

Mini Bio

Οι Echoes of Decay είναι μια ατμοσφαιρική doom/death metal μπάντα από τη Θεσσαλονίκη, που ιδρύθηκε το 2017. Το “Dive Into Darkness” είναι η πρώτη τους κυκλοφορία.

 

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/EchoesOfDecayBand/

Bandcamp: https://echoesofdecay.bandcamp.com

E-mail: echoesofdecaybandofficial@gmail.com

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCy4oCQnntQ3taWU7g8mm_Ug

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s