Review: Melan Selas – Φάος

Είδος: Black metal

Χώρα: Ελλάδα

 

Οι Melan Selas μας έρχονται από τα Τρίκαλα και μας παρουσιάζουν τη δεύτερη ολοκληρωμένη κυκλοφορία και τρίτη τους συνολικά, με τον ελληνικό τίτλο «Φάος». Ο τίτλος φυσικά και δεν είναι τυχαίος, καθώς πρόκειται για μία παραφθορά της λέξης «φως» (στα αρχαία ελληνικά), στο οποίο μας οδηγεί η μπάντα μέσα από τα έξι συνολικά κομμάτια του άλμπουμ, διάρκειας 32 λεπτών.

Το μελωδικό ξεκίνημα με τη φωνή της Αστραίας (Oletir) να κυριαρχεί, δίνει στο άλμπουμ ένα ατμοσφαιρικό στοιχείο και ο στίχος οδηγεί τον ακροατή σε σκοτεινά μονοπάτια. Ο συνδυασμός αρχαίου ελληνικού με αγγλικό στίχο εκπέμπει ένα απόκοσμο συναίσθημα, ενώ τις σκοτεινές κιθάρες του D.K. (Riffobia) διαδέχονται τα νέα, brutal φωνητικά της Αστραίας. Ο ακροατής βυθίζεται στο σκοτάδι και ξεκινάει ένα «ταξίδιον γοητείας» με άγνωστο προορισμό.

Μετά το πρώτο κομμάτι («Λύχνος»), ακολουθεί ο «Όνειρος», στο οποίο το σκοτεινό στοιχείο γίνεται ακόμα πιο έντονο, συνεπικουρούμενο από το black/thrash με το οποίο εμπλουτίζεται. Ένα κομμάτι σε ρυθμό αρκετά πιο γρήγορο, πίσω από το οποίο κρύβεται η αβεβαιότητα και το χάος, όπως ακριβώς νιώθει κάποιος που έχει χαθεί σε έναν εφιάλτη.

Περνάμε σε ένα συνδυασμό power, επικού και black με το «Δρόμο». Ένα μεταβατικό κομμάτι από κάθε άποψη, καθώς πέρα από το πειραματικό μουσικό μονοπάτι που ακολουθεί, μας δίνει στιχουργικά μια αίσθηση κρύου και σκοταδιού στο πρώτο μισό, μέσα από το οποίο όμως βγαίνει ένας «βίου φανός», δηλαδή φως. Οι κιθάρες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ και τα στιβαρά τύμπανα δημιουργούν ένα συνδυασμό που σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητος.

Το επόμενο κομμάτι, ο «Μόχθος», περιγράφει ό,τι ακριβώς λέει ο τίτλος: τη μάχη για να απαλλαγεί κανείς από τις πρότερες εμμονές του και να περάσει από το σκοτάδι στο φως. Ένα κομμάτι σε πιο γρήγορο ρυθμό από το «Δρόμο», θα μπορούσε ίσως να ειπωθεί ότι περιγράφει τη μάχη μεταξύ καλού και κακού τη σήμερον ημέρα. Τα φωνητικά και εδώ συνδυάζονται πολύ καλά και σε σωστή ισορροπία, κρατώντας τον ακροατή συγκεντρωμένο και αναμένοντας το τι θα επακολουθήσει…

Περνάμε στο προτελευταίο κομμάτι, το «Βάθος». Ένα κομμάτι σε brutal black/thrash, το οποίο θα λατρέψουν οι οπαδοί του είδους. Ο ρυθμός του είναι τόσο καθηλωτικός όσο και το μήνυμά του: «Πνεύματος ἐνδυνάμωσις καὶ εἰσχώρησις εἰς βάθη, Βάθη νοερῶν ὑπάρξεων, Ὑποκλίνοντα τὰ λάθη», με άλλα λόγια, τα πνευματικά αγαθά κόποις κτώνται. Είναι ένα κομμάτι το οποίο ακόμα και να μην είστε οπαδοί του είδους, θα σας οδηγήσει σε ανελέητο headbanging, με τέσσερα λεπτά ασταμάτητου χτυπήματος.

Το καλύτερο η μπάντα μας το φύλαγε για το τέλος. Το «Φως», το οποίο είναι και το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ, είναι αυτό που έχει και τη μεγαλύτερη ποικιλία σε μελωδία και φωνητικά. Συνδυάζει γρήγορα τύμπανα, κιθάρες και χορωδιακά φωνητικά στην αρχή, για να συνεχίσει σε έναν πολύ πιο επικό τόνο στη συνέχεια με τα brutal vocals και παρεμβολές black thrash. Αυτό που με εντυπωσίασε κι έκανε το συγκεκριμένο κομμάτι το αγαπημένο μου του άλμπουμ είναι τα riffs, τα οποία είναι πιο μελωδικά από ποτέ και συνδυάζονται και με πλήκτρα. Μου θύμισαν αρκετά επιρροές από τους μεγάλους Rotting Christ, κάτι φυσιολογικό αφού ολόκληρη η black σκηνή στην Ελλάδα έχει μεγαλύτερες ή μικρότερες επιρροές από αυτούς. Στο θέμα του περιεχομένου τώρα, η μπάντα δίνει το τελικό της μήνυμα από αυτήν την περιπλάνηση: Φως, μετά το σκοτάδι και περιγραφή όλων των συναισθημάτων του υποκειμένου…

Το Φάος είναι μία κυκλοφορία που ταξιδεύει τον ακροατή μουσικά, αλλά ταυτόχρονα δείχνει ένα μονοπάτι αναζήτησης με ποικιλία τόσο μουσική, όσο και στιχουργική. Αν σας αρέσουν οι ψαγμένες underground κυκλοφορίες, τότε οι Melan Selas είναι οπωσδήποτε μία μπάντα που αξίζει να ακούσετε.

 

8/10

 

Tracklist

  1. Λύχνος
  2. Όνειρος
  3. Δρόμος
  4. Μόχθος
  5. Βάθος
  6. Φως

 

Band members

D.K. – All instruments

Αστραία – Vocals, lyrics

 

Mini Bio

Οι Melan Selas είναι μία black metal μπάντα που δημιουργήθηκε το 2015 από τον D.K και στην Αστραία στα Τρίκαλα. Το «Φάος» είναι η δεύτερη ολοκληρωμένη τους κυκλοφορία και τρίτη συνολικά, αφού είχαν προηγηθεί το ΕΡ «Melan Selas» το 2016 και το άλμπουμ «Ρέον» το 2018.

 

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/MELANSELAS

Bandcamp: https://melanselas.bandcamp.com/music

E-mail: melanselas@gmail.com

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s