Πέτρος Πεταλάς (The Sullen): το να θάβουμε τις σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη με το φόβο του

Ενόψει της κυκλοφορίας του ΕΡ των The Sullen με τίτλο “Rituals of Death”, ο Πέτρος “Elathan” Πεταλάς, ιθύνων νους του project, παραχώρησε συνέντευξη στο Play This Loud!

 

Κατ’ αρχήν Πέτρο, ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και το χρόνο σου. Περίεργες οι εποχές λόγω κορονοϊού, αλλά σιγά σιγά επανερχόμαστε…

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Πράγματι οι εποχές είναι πρωτόγνωρες ειδικά για άτομα της ηλικίας μου κιόλας… Αλλά ως ανθρωπότητα έχουμε περάσει πολλές καταιγίδες, έτσι θα περάσει και αυτή.

 

Η πρώτη ερώτηση που ήθελα να σου κάνω είναι η εξής: Οι The Sullen σχηματίστηκαν από τις «στάχτες» των Final Words of Sorrow. Με δεδομένο ότι τα είδη μουσικής τους δεν είναι ριζικά διαφορετικά, γιατί δημιουργήθηκε καινούρια μπάντα και δε συνεχίστηκε το legacy της προηγούμενης, που μάλιστα είχε βγάλει κι ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ;

Πράγματι, οι Final Words of Sorrow μουσικά δεν απέχουν τόσο ώστε να δικαιολογείται η δημιουργία καινούριου σχήματος αποκλειστικά λόγω μουσικής. Αυτό που απέχει είναι η νοοτροπία πίσω από τη μπάντα, το “μήνυμα” αν θες. Οι Final Words of Sorrow αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της ζωής μου από το οποίο θα ήθελα να αποστασιοποιηθώ. Λάθος επιλογές, λάθος αντιλήψεις, άκρατος μηδενισμός κ.ο.κ.. τα οποία ήταν και συνυφασμένα με τη μπάντα. Εν τέλει αποφάσισα, αντί να ξεκινήσει ένα “νέο κεφάλαιο” στη μπάντα, να ξεκινήσω ένα “νέο βιβλίο”, από το μηδέν.

 

Γιατί επελέγη το όνομα The Sullen; Τι συμβολισμός κρύβεται πίσω από αυτό;

Αντιπροσωπεύει μια πραγματικότητα που έβλεπα στην Αθήνα. Συμβολίζει τα χαμένα χαμόγελα, τους νικημένους από την καθημερινότητα ανθρώπους. Συμβολίζει την καχυποψία και την ψυχρότητα, το προσωπείο που έχει φορεθεί περισσότερο από κάθε άλλο τα τελευταία χρόνια. Με μία λέξη ίσως θα μπορούσαμε να τα συμπυκνώσουμε στην απογοήτευση. Πίσω της όμως κρύβονται όνειρα και ιδανικά, που πήγαν αυτά;

 

Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με τη θεματολογία του ΕΡ. Γιατί επελέγη το συγκεκριμένο θέμα (η οπτική του θανάτου), το οποίο μάλιστα εκφράζεται και στα τρία κομμάτια της κυκλοφορίας, από διαφορετική οπτική κάθε φορά; Είναι ένα θέμα που αν μη τι άλλο προξενεί κατάθλιψη…

Το θέμα επελέγη επειδή είναι ένα θέμα που με έχει βασανίσει πολύ, όπως και πάρα πολλούς ανθρώπους ανά τα χρόνια. Είναι ένα θέμα που, όπως πολύ σωστά λες, προκαλεί κατάθλιψη, γι αυτό και πολλοί άνθρωποι αποστρέφουν το βλέμμα από το γεγονός πολλές φορές. Είναι όμως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής, και το να θάβουμε τις σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη με το φόβο του, το φόβο για κάτι το αναπόφευκτο δηλαδή. Μέσα στο EP αυτό λοιπόν αντιμετωπίζονται και διερευνώνται αυτές οι σκέψεις, ώστε να οδηγήσουν στην απελευθέρωση από αυτό το φόβο και την κατάθλιψη που τον συνοδεύει.

 

Το εξώφυλλο της κυκλοφορίας προσθέτει στο όλο σκηνικό, αφού η φωτογράφιση έγινε σε ένα εγκαταλελειμμένο νεκροταφείο. Πες μας λίγα λόγια για την πηγή έμπνευσης του εξώφυλλου και το τι συμβολίζει.

Το εξώφυλλο αποτελείται από τρεις πέτρες, σε αύξουσα σειρά μεγέθους και ένα κρανίο αμνού επάνω σε έναν τάφο.

Αυτά τα τρία στοιχεία αντιπροσωπεύουν και τα 3 κομμάτια του EP. Οι πέτρες αντιπροσωπεύουν το Rituals of Death, καθώς σε ορισμένες θρησκείες χρησιμοποιούνται για απόδοση τιμής στο νεκρό. Ο αριθμός 3 έχει πολλούς συμβολισμούς, τόσο σε θρησκευτικά, όσο και σε φιλοσοφικά και εν γένει πνευματικά συστήματα, στην τέχνη κ.α.. Μπορεί κανείς να βρει τον αριθμό αυτό να συμβολίζει τη φύση του Θεού, του ανθρώπου, την εξέλιξη συνειδησιακών καταστάσεων κ.α. και ανάλογα το πρίσμα που θα επιλέξει κανείς να το ερμηνεύσει, μπορεί να καταλήξει και σε διαφορετική εικόνα. Ο αμνός αντιστοιχίζεται με το Crimson, καθώς συμβολίζει αυτόν που (αυτο)θυσιάζεται. Τέλος, όλα λαμβάνουν τόπο επί του τάφου, ο οποίος συμβολίζει το Earthen Sky.

 

Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω για τη μουσική παραγωγή του άλμπουμ. Κατ’ αρχήν γίνεται χρήση κι άλλων οργάνων πλην των «παραδοσιακών» που συναντάμε στο heavy, πχ πιάνο κλπ. Ποια ήταν η μουσική ιδέα πίσω από τη σύνθεση του ΕΡ και από ποιες μπάντες εμπνεύστηκες περισσότερο;

Τα τελευταία χρόνια η χρήση “μη παραδοσιακών” οργάνων συναντάται πολύ συχνά σε μπάντες όλων των ειδών. Βέβαια πολλές φορές αυτά χρησιμοποιούνται για το “χρώμα” που δίνουν στα “παραδοσιακά” όργανα της metal, οπότε περνάνε πιο απαρατήρητες. Μουσικά το EP έχει βαθιές επιρροές από Black Metal κυρίως Σουηδικής προέλευσης, όπως Shining, Dissection, Tribulation, Watain κ.ο.κ.. Γενικότερα όμως αυτό προέκυψε καθώς εξερευνούσα τις αρχικές ιδέες, δεν ήταν επιτηδευμένη συνθετική απόφαση.

 

Θα ήθελες να μας πείς λίγα λόγια για την ηχογράφηση και την παραγωγή;

Την ηχογράφηση και την παραγωγή την έκανα εξ’ ολοκλήρου στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ελάχιστο εξοπλισμό, ενώ χρησιμοποίησα προσομοιώσεις τόσο στα τύμπανα όσο και στα έγχορδα. Συνολικά η διαδικασία κράτησε περίπου 8 μήνες, αλλά αυτό κυρίως επειδή μεσολάβησε ένας τραυματισμός που με έβγαλε off στο κομμάτι της φωνής για αρκετούς από αυτούς τους μήνες. Τέλος καλό όλα καλά όμως, και είμαι πλήρως ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα.

Ο “πόλεμος” αναλογικού-ψηφιακού εν τω μεταξύ είναι μια συζήτηση που αν αφήσεις δυο ηχολήπτες με αντίθετες γνώμες να την ξεκινήσουν, μάλλον θα τελειώσουν μετά από ορισμένους μήνες, καταλήγοντας στο ότι απλά διαφωνούν. Από τη στιγμή που το budget μου όμως επέτρεπε αυτό, και από τη στιγμή που έφτασα στον ήχο που ήθελα με αυτά τα εργαλεία, τα υπόλοιπα περισσεύουν.

 

Πότε μπορούμε να περιμένουμε την πρώτη ολοκληρωμένη κυκλοφορία;

Αν πάνε όλα καλά, χωρίς καθόλου σκαμπανεβάσματα και απρόβλεπτες δυσκολίες, ξέρεις, ως είθισται να συμβαίνει τον τελευταίο καιρό, μιλάμε για μέσα-τέλη του 2021. Αλλά μέχρι τότε θα μεσολαβήσουν κι άλλα πράγματα ευελπιστώ.

 

Σκοπεύεις να προωθήσεις το άλμπουμ με live συναυλίες;

Θα το ήθελα πάρα πολύ εφόσον επιτραπούν τα live. Το πρόβλημα είναι ότι τα άτομα που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη μουσική εδώ στην επαρχία είναι μετρημένα, οπότε ακόμα δεν έχω ολοκληρωμένη ομάδα. Συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να πω το οτιδήποτε.

 

Για το τέλος, θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους ακροατές του metal και τους αναγνώστες του Play This Loud;

Να σταθούμε όλοι ενωμένοι και αδελφωμένοι, μακριά από προκαταλήψεις και μισαλλοδοξία, μπροστά στις καταιγίδες που περνάμε και που έρχονται. Και όπως λέει και τ’ όνομα, η μουσική να βαράει δυνατά.

 

One thought on “Πέτρος Πεταλάς (The Sullen): το να θάβουμε τις σκέψεις που σχετίζονται με τον θάνατο οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη με το φόβο του

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s