Review: Piranha – Arise from the Shadows

Είδος: Death/thrash metal

Χώρα: Ελλάδα

Η πολυαναμενόμενη επιστροφή των Piranha είναι εδώ! Οι ιστορικοί Έλληνες death/thrashers επανέρχονται με το Arise from the Shadows, ένας τίτλος που ταιριάζει γάντι με την ανάδυση της μπάντας στο προσκήνιο ξανά! Μάλιστα, το Arise from the Shadows αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ και την πρώτη κυκλοφορία της μπάντας μετά από 27 ολόκληρα χρόνια!

Ο δίσκος αποτελείται από οκτώ κομμάτια, ωστόσο κάποια από αυτά είναι ιστορικά, καθώς επρόκειτο να συμπεριληφθούν στο άλμπουμ Reborn που ήταν να κυκλοφορήσει το 1998, κάτι που τελικά δε συνέβη.

Ο δίσκος ξεκινάει με το Nuclear Disease. Αν σας θυμίζει κάτι ο τίτλος, είναι επειδή το κομμάτι είχε συμπεριληφθεί στο split βινύλιο του 2015 (Long Live the Past: The Demo Collection), ωστόσο η εξαιρετική παραγωγή, όσο και η προσθήκη νέων «γραμμών» και τεχνικής, έχουν προσδώσει μία διαφορετική μελωδικότητα που κάνει το κομμάτι κάτι παραπάνω από ένα «κλασικό» thrash με death φωνητικά που ήταν κάποτε.

Ακολουθεί το Eternal Night, στο ίδιο γρήγορο τέμπο. Όπως και σε όλη τη διάρκεια του άλμπουμ, έτσι και τώρα, τα όργανα και τα φωνητικά ακούγονται «κρυστάλλινα» και το headbanging συνεχίζεται αμείωτο. Εδώ βλέπουμε και τους πειραματισμούς της μπάντας, απόρροια της πείρας, με πλήκτρα που προσομοιάζουν σε background vocals και δίνουν ξεχωριστή ατμόσφαιρα στο κομμάτι. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στο solo κιθάρα του Ντένις, που απογειώνει το κομμάτι.

Πάμε και στο αγαπημένο μου κομμάτι του άλμπουμ. Ο παιάνας σηματοδοτεί την έναρξη του Endless Dream, ένα κομμάτι που μετά την power εισαγωγή, μπαίνει στο ρυθμό του thrash, με τα φωνητικά του Γιάννη να δίνουν τον death τόνο. Μακράν το πιο μελωδικό κομμάτι του άλμπουμ, δείγμα του ότι η μπάντα δε μένει στα «στενά» όρια του ιδιώματος, αλλά δε διστάζει να δοκιμάσει νέα πράγματα με επιτυχία. Αυτό ήταν και το πρώτο κομμάτι που συναντάμε το οποίο συνδέει παρελθόν με παρόν, αφού ήταν να κυκλοφορήσει πριν 22 χρόνια.

Το δεύτερο ήταν το Reborn που ακολουθεί. Ένα κομμάτι με περισσότερο old school αύρα, το οποίο όμως είναι… ανησυχητικά εθιστικό, με απόκοσμες μελωδίες που άλλοτε το φέρνουν στα όρια του ατμοσφαιρικού death κι άλλοτε μας ταξιδεύει με τις ακουστικές(!) μελωδίες του. Είναι μάλιστα το κομμάτι που έχει και τη μεγαλύτερη διάρκεια σε όλο το άλμπουμ.

Πάμε και στο Rotten Mind, που συμπληρώνει την… τριλογία του Reborn. Εδώ εκτός των άλλων, βλέπουμε τη χρήση ακόμα και γυναικείων φωνητικών, που προσδίδουν ακόμα περισσότερη μελωδικότητα τόσο στο κομμάτι όσο και στο άλμπουμ! Αυτό, σε συνδυασμό με τα old school στοιχεία δημιουργεί έναν εξαιρετικό μουσικό συνδυασμό, που προκαλεί τον ακροατή να το ακούσει μέχρι τέλους.

Το Dead Boat είναι ίσως το πιο… συναυλιακό κομμάτι του άλμπουμ. Χρησιμοποιεί ένα πιο αργό και «βαρύ» τέμπο, ωστόσο οι κιθάρες δίνουν ξεχωριστό ρυθμό και μας κάνουν να ανυπομονούμε να παιχτεί όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν!

Τι ακολουθεί; Μα φυσικά το ομώνυμο κομμάτι! Οι προσδοκίες έχουν ήδη τεθεί ψηλά και το Arise from the Shadows (φυσικά) δε μας απογοητεύει. Είναι η ουσία του άλμπουμ, ένας συνδυασμός της ταυτότητας της μπάντας, μαζί με όλα τα νεότερα στοιχεία και τους πειραματισμούς που κάνει: γυναικεία φωνητικά, επιπλέον μουσικά όργανα, μα πάνω απ’ όλα death/thrash σε στυλ Piranha, που σε κάνει να το βάζεις στο repeat ξανά και ξανά! Δε θα πω περισσότερα, απλώς ακούστε το!

 Φτάσαμε στο τελευταίο κομμάτι κι ούτε καν το καταλάβαμε. Το Haze αποτελεί το μοναδικό κομμάτι στο οποίο οι στίχοι δεν έχουν γραφτεί από τη μπάντα, η μουσική όμως εξακολουθεί να είναι… δυναμίτης! Ένα κομμάτι με γρήγορο ρυθμό, που αποτελεί το ιδανικό κλείσιμο για ένα πολύ καλό άλμπουμ.

Λένε πολλές φορές ότι το καλό πράγμα αργεί να γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό επαληθεύεται σε απόλυτο βαθμό. Το Arise from the Shadows είναι ένα death/thrash άλμπουμ, αλλά δεν περιορίζεται, ούτε μπαίνει σε καλούπια. Ο δίσκος μπορεί να ακουστεί με την ίδια ευκολία από οπαδούς πολλών ιδιωμάτων κι αυτό από μόνο του είναι ξεχωριστό. Άσχετα από το είδος μέταλ που σας αρέσει, δώστε του μια ευκαιρία – δε θα απογοητευτείτε!

9/10

Tracklist

  1. Nuclear Disease
  2. Eternal Night
  3. Endless Dream
  4. Reborn
  5. Rotten Mind
  6. Dead Boat
  7. Arise from the Shadows
  8. Haze

Band Members

John – Guitar/Vocals

Costas – Bass

Dennis – Guitar

Andreas – Drums

Mini Bio

Οι death thrashers Piranha δημιουργήθηκαν το 1987 από τους Γιάννη και Κώστα Κοσκινά στην Αθήνα. Κυκλοφόρησαν δύο demos, ένα ΕΡ κι ένα single πριν τη διάλυσή τους το 2001. Το 2017 αποφάσισαν να επανενωθούν μετά από 16 χρόνια απουσίας και καρπός του reunion αυτού είναι το Arise from the Shadows, που κυκλοφορεί από τη 7Hard. Την παραγωγή του δίσκου ανέλαβε ο Σάββας Μπετείνης των Acid Death.

 Contact

E-mail: piranhagreece@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/piranhagreekmetalband/

Instagram: https://www.instagram.com/piranhagreece/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s