Review: Absense – XV

Είδος: Μελωδικό Death/Groove Metal

Χώρα: Ελλάδα

Παρά τις δυσκολίες λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, υπάρχουν κυκλοφορίες που βγαίνουν σε πείσμα των συνθηκών. Οι Αθηναίοι Absense λοιπόν κάνουν το δισκογραφικό τους ντεμπούτο εν μέσω… κορονοϊού και μας συστήνονται με το EP “XV”. Η κυκλοφορία τους αποτελείται από έξι κομμάτια, συνολικής διάρκειας 28 περίπου λεπτών.

Ήδη από το πρώτο κομμάτι, η μπάντα θέλει να συστηθεί στο κοινό και το καταφέρνει. Το “Of Lies” (το οποίο υπάρχει και σε βίντεο κλιπ) είναι ένα κομμάτι που συνδυάζει τα καθαρά και τα brutal φωνητικά, ενώ και η μελωδικότητα της κιθάρας συμβάλλει στο ύφος του melodic/groove metal που θέλει να ακούσει ο ακροατής. Εδώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το φωνητικό εύρος της vocalist Νεφέλης. Δεν είναι και τόσο εύκολο να συνδυάζεις δύο τόσο διαφορετικά είδη φωνητικών στο ίδιο κομμάτι ειδικά αν μιλάμε για γυναικεία φωνή, όμως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.

Επόμενο κομμάτι το “Li(f)e”. Ένα κομμάτι που σε αντίθεση με το πρώτο, σε παίρνει από… τη μούρη. Ένα κομμάτι σαφώς πιο… συναυλιακό από την άποψη του headbanging, με τα brutal φωνητικά να κυριαρχούν με παρενθέσεις καθαρών. Πρόκειται για ένα κομμάτι με έντονο το συναίσθημα της οργής κι αυτό φαίνεται στους στίχους.

Τρίτο κομμάτι το Departure, με μια ακουστική και πολύ πιο μελωδική εισαγωγή, που τη διαδέχεται ο γρήγορος ρυθμός και τα death metal φωνητικά. Αξίζει να διαβάσει κανείς τους στίχους και εδώ, καθώς το «επαναστατικό» μήνυμα περνιέται μέσα από τα μελωδικά riffs που δε σε κάνουν να βαριέσαι καθ’ όλη τη διάρκεια του κομματιού. Από τα μέχρι τώρα ακούσματα, φαίνονται οι επιρροές από το παλαιότερο, αλλά και το πιο σύγχρονο metal, ιδίως από μπάντες όπως οι Machine Head.

Προχωράμε στο Crawl, που είναι και το πιο μακροσκελές κομμάτι του ΕΡ. Ένα κομμάτι βαρύ, αλλά συνάμα μελωδικό, με τη μελαγχολία να ξεχειλίζει σε κάθε του στίχο. Ένα κομμάτι που συνδυάζει όλο το μουσικό και στιχουργικό ύφος της μπάντας, με τα φωνητικά να εναλλάσσονται με την ίδια αρμονία που οι ηλεκτρικές κιθάρες διαδέχονται τις ακουστικές και τούμπαλιν. Παρά τη διάρκειά του, δε σε κάνει να βαριέσαι να απολαμβάνεις το κάθε δευτερόλεπτο.

Ακολουθεί το Bleed to Death, ένα κομμάτι με brutal φωνητικά και ρυθμό βαρύ κι ασήκωτο, που όμως δε σε αφήνει να ηρεμήσεις από το headbanging και τις μελωδίες. Τέλος, η μπάντα μας αποχαιρετά το “Once Upon A Crime”, ένα κομμάτι με φανερά τα στοιχεία του thrash, για να ικανοποιήσει όσους δεν είχαν… χτυπηθεί αρκετά από τα προηγούμενα κομμάτια.

Το XV είναι μία κυκλοφορία που αν μη τι άλλο δημιουργεί πολλές προσδοκίες για τη συνέχεια. Η καλή παραγωγή και η εν γένει δουλειά που έχει γίνει μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια!

8/10

Tracklist

I. Of Lies

II. Li(f)e

III. Departure

IV. Crawl

V. Bleed to Death

VI. Once Upon a Crime

Band Members

Nefeli Pischou – Vocals

Dimitris Sakellaris – Guitars/Vocals

Ilias Krassas – Guitars

Efthimis Mallios – Bass

Nodas Chatzopoulos – Drums

Mini Bio

Oι Absense είναι ένα πενταμελές Melodic Death/Groove Metal συγκρότημα από την Αθήνα. Σχηματίστηκαν από τον Ηλία το 2008 με το όνομα “Infernal Deception”. Ξεκίνησαν τις live εμφανίσεις τους σε μικρά Clubs της Αθήνας, εξελίσσοντας παράλληλα τον ήχο τους. Ύστερα από αρκετές αλλαγές στο line-up τους, ήρθε και η αλλαγή του ονόματός σε Absense, η οποία σήμανε την έναρξη των ηχογραφήσεων και προ-παραγωγής του νέου τους υλικού. Το XV είναι η πρώτη τους κυκλοφορία.

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/AbsenseOfficial

Bandcamp: https://absenseband.bandcamp.com/

E-mail: absenseofficial@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s