Review: Athos – From the Darkness Within

Είδος: Ατμοσφαιρικό black metal

Χώρα: Ελλάδα

Ανέκαθεν η ελληνική μέταλ σκηνή είχε παράδοση στον extreme ήχο, με τα one man project να αυξάνονται. Σήμερα θα δούμε ένα εξ’ αυτών. Οι Athos, ένα project του Kerveros, συμπληρώνουν φέτος 18 χρόνια ζωής. Σε αυτό το review θα δούμε την τελευταία τους κυκλοφορία με τίτλο “The Darkness Within”. Το άλμπουμ αποτελείται από οκτώ κομμάτια (συμπεριλαμβανομένου του Intro), με συνολική διάρκεια σχεδόν 48 λεπτά.

Μία από τις ανησυχίες που έχω με αρκετά black metal projects είναι το θέμα της παραγωγής. Αρκετές μπάντες, είτε γιατί το θεωρούν… ρετρό, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη των κατάλληλων μέσων, πάσχουν στο κομμάτι αυτό, με αποτέλεσμα ο ήχος να βγαίνει «μπουκωμένος». Οι Athos ΔΕΝ είναι μία από τις μπάντες αυτές. Το κομμάτι της παραγωγής έχει προσεχθεί πολύ, σε σημείο ακόμα και τα growl φωνητικά να ακούγονται καθαρά, χωρίς να χάνουν το «χλωμό» τους ύφος το οποίο άλλωστε είναι και συστατικό του άλμπουμ.

Μετά το μελωδικό intro, το χτύπημα ξεκινάει με το “The Eternal Curse”. Ο Kerveros δεν αστειεύεται. Βάζει τον ακροατή απευθείας στην ατμόσφαιρα του άλμπουμ με ένα κομμάτι το οποίο αν κι έχει διάρκεια σχεδόν επτά λεπτών, δεν κουράζει και μάλλον σε αφήνει με… όρεξη για τη συνέχεια. Μελωδικά riffs και στίχος 100% ελληνικός, όπως και σε όλα τα κομμάτια του άλμπουμ.

Συνεχίζουμε την κατάδυση στο σκοτάδι με το Ritual (A Descent to Hades). Όπως λέει το κομμάτι, κατεβαίνουμε στον Άδη για να συναντήσουμε τον (πραγματικό) Κέρβερο, καθώς και άλλες μορφές της αρχαίας τραγωδίας όπως η Περσεφόνη, μέσα από μία ανατριχιαστική περιγραφή του πόνου των νεκρών ψυχών στον Κάτω Κόσμο. Αν το προηγούμενο κομμάτι μας έδωσε την ατμόσφαιρα, αυτό μας βάζει για τα καλά στη… θεματολογία. Παρά το σκοτάδι, η μελωδικότητα που υπάρχει δε σε αφήνει να σταματήσεις την ακρόαση, αντίθετα δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη περιέργεια για τη συνέχεια…

Living Shadows ο τίτλος του επόμενου κομματιού, με το φρενήρη ρυθμό και το παλαιάς κοπής black ύφος να διαδέχεται τη μελωδικότητα του Ritual. Εδώ φαίνεται το πόσο καλά μελετημένο από κάθε άποψη του black είναι το project των Athos, όπως και η ποικιλία η οποία το χαρακτηρίζει. Αν αυτό σας φάνηκε ενδιαφέρον, ετοιμαστείτε για τη συνέχεια…

Μιλώντας για ποικιλία, πάμε στο επόμενο κομμάτι που είναι και το αγαπημένο μου του άλμπουμ. Guardians of the Abyss. Ένα heavy black κομμάτι και δεν κάνω λάθος σε αυτό που έγραψα, καθώς πρόκειται για ένα black κομμάτι «χτισμένο» σε riffs κλασικού heavy metal που σε μένα θυμίζουν Judas Priest! Μόνο και μόνο για το κομμάτι αυτό, αξίζει κάποιος να ακούσει ολόκληρο το άλμπουμ.

Πάμε να ακούσουμε και το ομώνυμο κομμάτι. From the Darkness Within λοιπόν και η μπάντα καλεί σε ένα… αέναο headbanging, πριν χαμηλώσει ελαφρά ρυθμό για να «δώσει» ατμόσφαιρα ενόψει της αποκάλυψης του μυστηρίου της Εκάτης. Κι αυτό το κομμάτι έχει «τόνους» από κλασικό heavy, με τις black επιρροές ωστόσο να κυριαρχούν.

Τελευταίο το Keno. Όνομα και πράγμα, καθώς το μήνυμα των Athos εδώ είναι αυτό ακριβώς: το απόλυτο κενό. Ένα κλασικό black κομμάτι παλαιάς κοπής, με τη μελαγχολική μελωδία να συνοδεύει τους στίχους, οδηγώντας σε ένα εξαιρετικό κλείσιμο.

Το From the Darkness Within δεν είναι απλώς άλλη μία black metal κυκλοφορία, αλλά ένα project καλά δουλεμένο και με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις. Αν είστε φαν του είδους ή και του ατμοσφαιρικού, δεν υπάρχει περίπτωση να μη μείνετε ικανοποιημένοι.

8.5/10

Tracklist

  1. Everlasting Darkness
  2. Eternal Curse           
  3. Ritual (A Descent to Hades)
  4. Daemon’s
  5. Living Shadows
  6. Guardians of the Abyss
  7. From the Darkness Within
  8. Keno

Band Members

Kerveros (Vocals, All Instruments)

Mini Bio

Οι Athos είναι ένα οne man project από την Καλαμάτα που δημιουργήθηκε από τον Kerveros το 2003 στη Λαμία. Το όνομα προήλθε από τον αρχαίο Τιτάνα Άθω, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο, είχε πετάξει έναν τεράστιο βράχο στον Ποσειδώνα. Ο τελευταίος τον απέφυγε, με αποτέλεσμα ο βράχος να προσγειωθεί στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, αυτό που σήμερα ονομάζουμε χερσόνησο του Άθω. Το From The Darkness Within είναι το έκτο τους ολοκληρωμένο άλμπουμ.

Contact

Facebook: https://www.facebook.com/athosblackmetal/

Bandcamp: https://athoshellas.bandcamp.com/

Blogspot: https://athosblackmetal.blogspot.com/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s